ŽIVOTNI DAH OD BOGA by Gary Wilkerson

"Pogledah, i gle, po njima narasle žile i meso; kožom se presvukoše, ali daha još ne bijaše u njima" (Ez 37,8). Kakav tragičan prizor! Znam crkve koje imaju svaki mogući program i strategiju – ali nemaju života. Tolike crkve imaju seminare, konferencije, knjige, internetske stranice te sastanke za svaku dobnu skupinu i potrebu. Sve te stvari dizajnirane su za dobro – ali ako Duh Božji ne udahne svoj dah u njih, nisu ništa. Zapravo, takve stvari imaju prepredenu silu da nam otmu život koji Bog želi za nas.

Odlazimo li u crkvu s nedostatkom zanimanja, prevareni smo te mislimo da smo duhovni. To može izgledati kao da se suhe kosti prikupljaju, ali u stvarnosti nedostaje im životni dah od Boga. Ja bih prodao tisuću bogoslužja i 10 tisuća strategija za jedan dah od njegova Duha. Samo Bog može udahnuti život u ono što činimo – da bi te suhe kosti mogle živjeti.

"I reče mi: 'Prorokuj dahu'" (Ez 37,9). Hebrejska riječ za "dah" ovdje je ruach, što znači Duh Božji. Bog je još jednom zapovjedio Ezekielu da prorokuje. Prvi put trebao je prorokovati kostima, znači ljudima, ali ova druga zapovijed je da prorokuje samom Bogu – ruachu, Duhu Svetom.

Što Bog govori u ovom retku? Govori nam da propovijedanje jedan drugome – glasno izgovaranje nauke – nije dovoljno. Ne možemo samo čovjeku govoriti o stvarima Božjim. Moramo i Bogu govoriti o čovjeku, vruće ga moleći da djeluje. Bog poziva muškarce i žene vjere kako bi mu vapili da uđe u njihovu situaciju i promijeni stvari. Samo Božji Sveti Duh može donijeti život. Naše oči ne mogu vidjeti, naše uši ne mogu čuti, naša usta ne mogu govoriti ništa od njega, ako on najprije nas ne oživi.

Kad to učini, rezultati nas zadivljuju: "I stadoh prorokovati kao što mi zapovjedi, i dah uđe u njih, i (kosti) oživješe i stadoše na noge" (Ez 37,10).

Božji dah nas postavlja na noge s neustrašivošću. Ista stvar dogodila se u Djelima 2: "… stupi Petar s Jedanaestoricom" (Dj 2,14). Evanđelje koje je Petar navješćivao na Pentekost nije bilo drukčije od evanđelja koje je znao te se sad digao i govorio ga sa silom s visine.

Život koji je Bog spreman udahnuti u nas jest onaj koji oživljuje suhe kosti, onaj koji dovodi život u zamračeno, beznadno okruženje. Isus iz kaosa proizvodi život. Iz pepela proizvodi ljepotu. A u užasnu situaciju koju je neprijatelj namislio samo za uništenje, Isus udiše novi život!