FOKUS MOLITVE

Molitva je često jedno od najsebičnijih područja kršćanskog života. Kad razmislite o tome, većinu fokusa naših molitava je na naše vlastite potrebe. Dva glavna predmeta našega posredovanja su naš vlastiti duhovni rast i potrebe naše obitelji te prijatelja.

Povremeno možda posegnemo izvan našega malog kruga za koji smo zabrinuti i molimo za druge. Međutim, obično kad kažemo: "Molit ću za tebe", to ne činimo. Ili molimo jednom, a onda brzo zaboravljamo tu potrebu.

Nedavno sam ispitivao svoj vlastiti molitveni život u svjetlu Pisma i bio sam osvjedočen o svom uskom krugu i ograničenjima moje vlastite molitve. Poput većine vjernika, provodim mnogo svoga molitvenog vremena tražeći Gospodina u vezi s mojim životom s njim. Vapim da me učini svetim, da postanem poput njega, da primim vodstvo za život, da imam njegovo pomazanje na mojoj službi. I uživam u divnom zajedništvu s njim tiho ga štujući, osvježen u njegovoj nazočnosti.

Posredujem svakodnevno i za obitelj. Tražim Gospodina da zaštiti moju djecu od đavoljih planova – da učini moje sinove da budu poput hrastova zasađenih uz rijeku Božju, da učini moje kćeri sjajnim kamenjem u njegovom dvoru te da učini da sva moja unučad ljubi Isusa. Molim i za naše crkveno tijelo. Posredujem i za pojedince koji su u nevolji i za mnoge misionare i službe koje potpomažemo.

Možda ćete reći: "Brate Davide, sve je to pohvalno. Utješno je znati da se zatvaraš nasamo s Gospodinom da bi bio u zajedništvu s njim i da moliš za sve te potrebe."

Ali prema Riječi Božjoj, divno zajedništvo nije dovoljno. Da, to je tajna duhovnog rasta i na zemlji ne možemo imati veće iskustvo. Ali ako odlazimo k prijestolju samo za našu osobnu poduku i potrebu, sebični smo. Jednostavno ne možemo zanemariti ozbiljno moliti za strašne potrebe svih oko nas.

"Tada reče svojim učenicima: 'Žetva je velika, a poslenika malo. Zato molite gospodara žetve da pošalje poslenike u žetvu svoju" (Mt 9,37-38).