UKLANJANJE SVIJEĆNJAKA

U Otkrivenju 2,5 Krist nam daje riječ koja nam daje znati da će biti najbolje da obratimo pozornost na nju. On kaže: "Pokaj se i opet počni činiti prva djela! Inače, ako se ne pokaješ, doći ću k tebi i ukloniti tvoj svijećnjak."

Isus ovdje govori da ako se ne pokajemo, on će ukloniti sav duhovni autoritet koji smo primili. To uključuje naš utjecaj na grad, zajednicu, susjedstvo, na one koji su u području našeg utjecaja. Svaka mrvica utjecaja koju imamo bit će nam oduzeta.

Upravo sada crkve širom svijeta zatvaraju svoja vrata. Njihova svjetla doslovce su se ugasila jer to je sud kojem su se izvrgli zbog odbijanja pokajanja. Bog je rekao da će izgubiti svoju moć rasuđivanja, duhovne blagoslove, financije, samu njegovu nazočnost. Sad su mrtve i beživotne, ostalo je samo sjećanje na njegove prošle blagoslove.

Prije trideset godina propovijedao sam u mnogim takvim crkvama. U to vrijeme bile su prepune revnih vjernika, dok danas jedva sjedi nekoliko desetina ljudi u njihovim redovima. Ubrzo će i oni iščeznuti i vrata će se zauvijek zatvoriti. Bog je ispisao "Ikabod" iznad njihovih vrata, što znači: "Duh Gospodnji je otišao!"

Međutim, ljubljeni, Bog daje ovu istu poruku svakom kršćaninu pojedinačno. On kaže: "Ako se odbiješ pokajati – ako ostaneš u svojoj ravnodušnosti – uklonit ću tvoj svijećnjak. Više nećeš imati nikakva utjecaja nad svojom obitelji, suradnicima – bilo nad kime."

Ali dok čitamo ove riječi, ne trebamo se bojati. Isus završava svoju opomenu ovako: "Pobjedniku ću dati da jede od stabla života koje se nalazi u Božjem raju" (Otk 2,7). Dragi sveti, Isus je to stablo! On nam govori: "Ako se pokaješ, ja ću ti davati neprestani život iz samoga mog bića. I sve dok me nastaviš ljubiti, brinut ću se za struju nadnaravnog života u tebi. Taj život otkrivat će se kroz tvoju moć rasuđivanja, ljubav za ljude, dobra djela za moje kraljevstvo!" To je obilježje svakoga kršćanina koji doista ljubi Isusa.

Isus obećava da će vas vaša sveta žalost, raskajano srce i obnovljena ljubav za njega odvesti u život. Dakle, molite mu se upravo sada: "Gospodine, daj mi doista raskajano srce. Vrati me da budem kao što sam bio kad sam te tek počeo ljubiti. Međutim, ovaj put odvedi me dublje u sebe nego što sam ikada bio."
Kad se pokajete, Duh Božji počet će stvarati u vama novo otkrivenje Kristove slave i učiniti da to postane poznato svima oko vas!