SASVIM SUHE KOSTI by Gary Wilkerson

U viđenju u Ezekielu 37, Bog je odveo proroka u dolinu punu suhih kostiju. "I spusti se na me ruka Jahvina, i Jahve me u svojem duhu izvede i postavi usred doline pune kostiju. Provede me kroz njih, svuda oko njih, i gle, bijaše ih u dolini veoma mnogo, i bijahu sasvim suhe" (Ez 37,1-2). Kakav strašan prizor – ogroman prostor pun kostura kako daleko je Ezekiel mogao vidjeti.

Možda se pitate poput Ezekiela: "Bože, sve što mogu vidjeti pred sobom teške su stvari. Zašto me vodiš kroz ovu mračnu dolinu?" To je zato što u dolini suhih kostiju nema drugog izvora života. Tamo nemamo vlastiti dah, ni silu ili snagu. Dolina smrti dovodi nas na mjesto potpune ovisnosti. 2013. godina bila je jedna od najtežih godina moga života – međutim, kad se osvrnem, zahvalan sam Bogu za svaki njezin trenutak. Usred svim suhih kostiju moga života, vidim da je Bog osmislio mjesto gdje moj život završava, a njegov započinje.

Dolina suhih kostiju u Ezekielovom viđenju otkriva nam dvije stvari:

Prvo, ona predstavlja stanje naroda Božjeg. Volim Kristovu crkvu; ne mogu je dovoljno proučiti ili dovoljno moliti nad njom. Ona je Božja najveća posuda na zemlji da iskaže njegovu narav i pokaže njegovu silu. Ali isto tako imam i breme jer su danas mnoge crkve ispunjene suhim kostima. To nije kritika, to je stvarnost. Kao kršćani, možemo postati suhi prije nego to shvatimo. Isus je to rekao ovako: "Imam protiv tebe to što si svoju prvu ljubav ostavio" (Otk 2,4). Možemo se kretati, a ipak ne imati nikakva života u sebi.

Druga stvar koju vidim u Ezekielovom viđenju suhih kostiju je naša kultura. Jednom smo bili nacija koja je častila Boga. Sedamdeset posto Amerikanaca jednom je ispovijedalo Krista i pohađalo crkvu. Posljednje statistike pokazuju da je taj broj sad tek osam posto. Živimo usred duhovne tame – stanujemo u dolini suhih kostiju!

Kako može crkva suhih kostiju – crkva koja je bez života, bez molitve, mlaka – ikada govoriti kulturi suhih kostiju? To se ne može dogoditi ako naš duh ne oživi, probuđen Duhom Svetim.