STRELICA ISTINE

Većina kršćana osjeća olakšanje znajući da nisu uključeni u Pavlov popis strašnih prijestupa: "Zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Nemojte se varati! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni oskvrnitelji dječaka, ni lopovi, ni lakomci, ni pijanice, ni klevetnici, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega" (1 Kor 6,9-10). Mnogi iskreni vjernici čine svaki mogući napor da ne pretvore njegovu milost u raspuštenost, a ipak shvaćaju da njihov život nije dosegao njegov sveti standard.

Dok čitaju sljedeći redak, osjećaju oštru strelicu istine: "Vi ste neki takvi bili. Ali se opraste, i posvetiste, i opravdaste imenom našega Gospodina Isusa Krista i Duhom našega Boga" (1 Kor 6,11). Iznenada im na pamet pada njihov grijeh koji ih lako zavodi, a kojega se nikada nisu uspjeli riješiti. I misle: "Čekaj malo! Ja sam izbavljen i posvećen. Zašto onda ne mogu ostaviti ovu naviku? Zapravo nisam doista slobodan!"

Možda ste se nedavno vratili u staru požudu. Možda ste posjetili pornografsku stranicu na Internetu ili ste se upleli u preljub ili homoseksualni grijeh. Ili ste možda ukrali robu od svojega poslodavca ili potajno pijete na putu s posla. Što god je vaša naviku, znate da u tom području niste slobodni.

Nemojte se iznenaditi ako se počnete osjećati kao David: "Spominjem se Boga i uzdišem … daha mi nestane" (Ps 77,4).

Kad god Gospodin vidi da se jedno od njegove djece bori s nekom požudom ili ropstvom, brzo djeluje da nas vrati na put poslušnosti, mira i počinka. Kako on to čini? On u naš život dovodi stanje koje nas prisiljava da se suočimo sa svojim grijehom!

To često znači da moramo sići u dubine, kao što je Bog učinio s Jonom. On nam dopušta da osjećamo njegov ukor i da nas naše prilike progutaju. No Jona je upravo u najmračnijim dubinama vapio Bogu. I Gospodin je brzo odgovorio na vapaj svoga sluge, obnavljajući mu svoje blagoslove i volju!