BOG SE NIJE LJUTIO NA JONU

"Ako se, Jahve, grijeha budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati?" (Ps 30,3).

Mnogi se kršćani bore kao David. Kad se sveti, pravedan strah Božji usadi u njihove duše, njegova strašna veličanstvenost neprestano se pojavljuje pred njima. Poput Davida, i oni vape: "Gospodine, tko može opstati pred tobom? Tko može podnijeti tvoju svetost?"

Jona je postavio isto pitanje. Bio je na dnu oceana, nesposoban pobjeći od svoje dileme, kad je zavapio: "Ti me baci moru u dubine, i voda me opteče. Sve poplave tvoje i valovi oboriše se na me … siđoh do korijena planina" (Jon 2,4.7).
Tko je bacio Jonu u te dubine mraka? Bog! Nebeski Otac odveo je ovoga proroka sve do samoga dna i pripremio veliku ribu da ga proguta.
Bog se nije ljutio na Jonu, ali zašto je onda dopustio da mu se to dogodi? Jer je htio zaustaviti svoga slugu da ne bježi od njegove volje. Želio je da Jona slijedi njegov plan, tako da bi bio blagoslovljen. Ukratko, odveo je Jonu u dubine da bi ga obnovio.

Jona 2,3 nam govori točno ono što je Bog tražio: "Iz nevolje svoje zavapih Jahvi, i on me usliša; iz utrobe Podzemlja zazvah i ti si mi čuo glas."

Gospodin je čekao da se Jona okrene k njemu, da zavapi njemu samome. "Pomislih: odbačen sam ispred očiju tvojih. Al' ipak oči upirem svetom Hramu tvojem" (Jon 2,5). "Samo što ne izdahnuh kad se spomenuh Jahve" (Jon 2,8).

Danas Gospodin čini s nama istu stvar – dopušta da potonemo u očaj nad našim grijehom, sve dok nemamo nikakav drugi izvor nego okrenuti se njemu. Na kraju, iz utrobe našega pakla, vapimo: "O, Gospodine, molim te, čuj me! Nemam nade. Ti me moraš izbaviti!"

Vjerojatno ste zbog svoga grijeha udarili o dno. Kao da ne možete zadobiti pobjedu nad tim lakozavodljivim grijehom i Gospodin je dopustio da siđete u dubine. Međutim, sve to je sa svrhom. On se nada da ćete i vi poput Jone "ipak oči uprijeti k njemu".

Budite uvjereni, kad je Jona zavapio Gospodinu, Bog ga je brzo izbavio: "Tada Jahve zapovjedi ribi, i ona izbljuva Jonu na obalu" (Jon 2,10). Bog je rekao ribi: "Dosta je! Sad ga ispljuni. Moj sluga me je zazvao i ja ću mu odgovoriti."