USRED NEVOLJA, PAVAO JE NAUČIO VELIKE LEKCIJE

Najznačajnija lekcija koju je Pavao naučio u svojoj patnji bila je da se mora okrenuti Gospodinu i njegovim obećanjima saveza. Znao je da se više ne može pouzdavati u svoje vlastito tijelo, sposobnosti ili snagu volje. On piše: "Čak smo u sebi smatrali sigurnom smrtnu osudu, ali to bijaše da se ne bismo uzdali sami u sebi, nego u Boga koji uskrisuje mrtve" (2 Kor 1,9).

Njegova kušnja dovela ga je do kraja izdržljivosti. Znao je da mu nije ostalo više nikakve snage kako bi se borio sa silama tame te je smatrao da mu je vlastito tijelo sigurno osuđeno na smrt. Ali Bog ga je čudesno izbavio: "On nas je oslobodio od tolike smrtne pogibli i opet će nas osloboditi. Da, u nj smo postavili nadu da će nas opet osloboditi" (2 Kor 1,10).

Kako je bio izbavljen? Uključeno je bilo nekoliko stvari: prvo, on je bio silan čovjek molitve i, drugo, imao je veliko pouzdanje u Gospodina. Znao je da će Bog održati svoja obećanja saveza. I mogao je reći. "Upravo kao što me Gospodin izbavio u prošlosti, i sada je na djelu izbavljajući me iz ove sadašnje kušnje. Od sada pa do dana svoje smrti, živjet ću pod njegovom silom izbavljenja."

Poput Pavla, i nama je dopušteno prolaziti kroz teška razdoblja, tako da bismo umrli svome oslanjanju na ljudsku sposobnost. Gospodin dopušta da budemo satrveni, bespomoćni i slabi, u nastojanju da nas uvjeri kako ne možemo poraziti neprijatelja nikakvom tjelesnom snagom.

Dok uspoređujemo svoj život s Pavlovim, možemo biti u iskušenju pomisliti: "Nikada neću iskusiti tu vrstu izbavljenja koje je iskusio ovaj čovjek. On je bio dobro upućen u Pisma i primio je velika otkrivenja od Gospodina o Isusu, evanđelju, Novom savezu.

I služio je u sili i očitovanju Duha Svetog. On sam prodrmao je gradove i nacije. Đavao ga nije mogao ubiti, čak ni nakon kamenovanja, napada svjetine, tri brodoloma. Bog ga je čak upotrijebio da podigne mrtvog. Ovaj čovjek bio je jedan od Božjih najpomazanijih slugu u čitavoj povijesti. Bio je jak duhovno."

Prema Pavlu, nije tako. Apostol jasno daje znati da je tu bio jedan drugi važan čimbenik u njegovu izbavljenju: snažno posredovanje molitvenih pomagača. "I vi ćete nas pomagati molitvom" (2 Kor 1,11). Rekao je: "Uvjeren sam da će me Bog izbaviti. I vi pomažete da se to ostvari kroz molitvu."