KAD STE U NEVOLJI, MOLITE! by Jim Cymbala

Jeste li ikada zamijetili da Isus nije pokrenuo kršćansku crkvu dok je netko propovijedao, nego dok su ljudi molili? U prva dva poglavlja Djela učenici nisu činili ništa nego čekali na Boga. Dok su tamo samo sjedili … štujući, komunicirajući s Bogom, dopuštajući mu da ih oblikuje i očisti njihov duh te izvrši one operacije srca koje jedino Duh Sveti može … rodila se crkva. Izlio se Duh Sveti.

Što to govori o našim crkvama danas – da je Bog rodio crkvu na molitvenom sastanku – a molitveni sastanci danas gotovo su izumrli?

Jesam li ja jedini koji je zbunjen kad vjerski vođe u Americi govore o održavanju molitve u javnim školama? Mi toliko molitve nemamo ni u mnogim crkvama! Posramljeni, pomislili biste da bismo trebali biti tiho u vezi s tom određenom temom dok ne prakticiramo ono što propovijedamo u našim vlastitim zajednicama.

Siguran sam da rimski carevi u svojim školama nisu imali molitvu Bogu. Zatim, rani kršćani kao da se nisu brinuli što Kaligula, Klaudije ili Neron rade. Kako bi ijedan car mogao zaustaviti Boga? Kako bi, zapravo, demoni pakla mogli napredovati kad je narod Božji molio i prizivao njegovo ime? Nemoguće!
U Novom zavjetu ne vidimo Petra ili Ivana kako stišću ruke i govore: "O, što ćemo raditi? Kaligula je biseksualac … svoga konja želi imenovati u rimski senat … kakav užasan primjer vodstva! Kako ćemo odgovoriti na tu uvredu!"

Prestanimo igrati igre ili skretati pozornost od slaboga molitvenog života u našim vlastitim crkvama. U Djelima 4, kad su apostoli bili nepravedno uhićeni i zatvoreni i kad su im zaprijetili, oni nisu pozvali na prosvjed niti su posezali za nekim političkim vezama. Umjesto toga, krenuli su na molitveni sastanak. Ubrzo se ono mjesto potreslo od sile Duha Svetog (Dj 4, 23-31).

Apostoli su imali ovaj nagon: kad si u nevolji, moli; kad si zastrašivan, moli; kad si izazivan, moli; kad si progonjen, moli!


__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.