SLUŽBA DUHA SVETOG

Promjena je isključivo djelo Duha Svetog. "Kako neće služba Duha biti u većem sjaju?" (2 Kor 3,8). Mi se jednostavno sami ne možemo promijeniti. Jedino nas Duh Božji može preobličiti u slavan Kristov lik. Svi smo čuli reći: "Kad se čovjek obrati Gospodinu, Bog podiže pokrivalo s njegovih očiju." To je isključivo djelo Duha.

Isto tako čitamo: "A Gospodin je Duh. Gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda" (2 Kor 3,17). Riječ "sloboda" ovdje znači "ne dulje rob; oslobođen podložnosti; slobodan, odvezan". To opisuje slobodu koja dolazi kad nam se iznenada otvore oči. Iznenada vidimo stvari u novom svjetlu. Samo Duh Sveti može uništiti naše dugotrajno viđenje stvari, okrenuti nas i postaviti u pravom smjeru.

Ukratko, okretanje o kojem ovdje Pavao govori znači potpuno pouzdanje u Duha Božjeg. To isto tako znači okrenuti se i od svih nebiblijskih savjeta, svih vlastitih ideja i planova te pozivati samog Duha Svetog da vas vodi.

Pavao je iskusio tu vrstu okretanja. U Djelima 9, dok je još bio poznat kao Savao, bio je na pogrešnom putu, jašući u Damask da tamo progoni kršćane. Govorimo o pokrivalu na njegovim očima! On je zapravo vjerovao da Bogu čini uslugu, uhićujući vjernike i bacajući ih u zatvor.

Ali je Gospodin presreo ovoga čovjeka i u njegovu životu stvorio krizu. Kad ga je Isus susreo na onoj damašćanskoj cesti, obasjao ga je svjetlom koje je bilo tako snažno da ga je doslovce oslijepilo. Slijep morao je biti odveden do jedne kuće u Damasku, gdje je ostao dok nije stigao pobožan Ananija. Ananija mu je rekao: "Brate Savle, poslao me Gospodin Isus, koji ti se ukaza na putu kojim si išao ovamo, da progledaš i da se napuniš Duha Svetoga. I odmah mu spade s očiju nešto kao ljudske i on progleda" (Dj 9,17-18).

Savao je predao svoju prošlost, budućnost i sve drugo Duhu Svetom – i pokrivalo je odmah bilo uklonjeno s njegovih očiju.