POSTOJANO ODUPIRANJE U VJERI

Ako ste ud Kristova tijela, pripremite se da ćete se suočiti s bijesnim đavlom. Možda ne želite o tome razmišljati ili čak to prihvatiti, ali ako ste odlučili slijediti Isusa svim svojim srcem, sotona vas je obilježio za uništenje. I on će preplaviti vaš život nevoljama svih vrsta.

Apostol Petar upozorava: "Blizu je svršetak svega; prema tome, budite umjereni i trijezni da se možete posvetiti molitvi" (1 Pt 4,7). Drugim riječima, kaže: "Ovo nije vrijeme za lakoću življenja. Morate biti trijezna uma o duhovnim stvarima. To je stvar života i smrti."

Čemu potreba za takvom ozbiljnošću? Kraj vremena je blizu i naš neprijatelj pojačao je temperaturu. On nam se prikrada poput lava krijući se u travi i čekajući priliku da skoči. Želi nas proždrijeti – potpuno uništiti našu vjeru u Krista.

Neki kršćani kažu da ne bismo trebali ni govoriti o đavlu, da je bolje da ga jednostavno ignoriramo. Drugi ga pokušavaju isključiti iz postojanja. Liberalni teolozi, primjerice, uvjeravaju da nema đavla, pakla, neba.

Ali neprijatelj naših duša jednostavno neće otići. Malo je biblijskih likova tako jasno i široko identificirano kao on. Opisan je kao Lucifer, sotona, đavao, varalica, sprečavatelj, zli, uzurpator, optuživač, proždirač, bog ovoga svijeta, knez tame, stara zmija.

Ovi istaknuti opisi mi govore da je đavao stvaran. A znamo iz Pisma i da on upravlja vrlo stvarnom silom. Na djelu je na zemlji čak i sada – u našim nacijama, gradovima, crkvama, domovima i pojedinačnim životima. I ne smijemo biti u neznanju u vezi s njegovim metodama i strategijama ratovanja protiv nas.

"Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere! Oduprite mu se čvrsti u vjeri, znajući da vaša braća po svijetu podnose iste patnje" (1 Pt 5,8-9).