GOVORI NAM UGODNE STVARI

Nedavno je jedan čovjek napisao našoj službi sljedeće: "Ne znam tko me stavio na listu primatelja vaših poruka, ali molim vas, uklonite odmah moje ime. Ne mogu podnijeti vaše sumorno evanđelje i udaranje protiv grijeha. Nitko od nas nije savršen, čak ni vi. Dosta mi je vašega evanđelja zle kobi."

Izaija je govorio o toj vrsti reakcije: "Ovo je narod odmetnički, sinovi lažljivi, sinovi koji neće da slušaju Zakon Jahvin. Vidovitima oni govor: 'Okanite se viđenja!' a vidiocima: 'Ne prorokujte istinu! Govorite nam što je ugodno, opsjene nam prorokujte! Skrenite s puta'" (Iz 30,9-11).

Riječ "ugodno" u ovom retku znači "lijepo, laskavo". Ukratko, izraelski je narod govorio: "Nemoj nam više govoriti loše stvari. Opiši nam kako ćemo napredovati, kako velike stvari leže pred nama. Ako ne, onda nam se makni ispred lica."

Nijedan vjernik koji skriva grijeh u svom srcu ne želi slušati svetu riječ koja izlaže grijeh. Takva osoba uvijek će pobjeći od glasa istine Duha Svetog. I okrenut će se nekom propovjedniku koji je blag prema grijehu, nudeći ugodne govore i laskava proročanstva.

I tako pitate koju je tešku poruku glas Božji iznio njegovu narodu na gori Sinaj? Rekao je jednostavno ovo: "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene! Ne pravi sebi lika ni obličja … Nemoj im se klanjati niti im iskazuj štovanje" (Pnz 5,6-9).

Tu je bila čista, jednostavna riječ Gospodnja, dolazeći ravno iz njegovih usta. Ona je trebala učiniti da narod poleti do svojih šatora kako bi razbio svoje izrezbarene likove. Trebala bi raspiriti njihova srca i baciti ih na koljena. Ali umjesto toga, oni su vikali: "Ne više grmljavine, ognja, potresanja. Ne više glasnog glasa koji nam govori. Daj nam posrednika koji je poput nas, neka nam on govori. Tada ćemo slušati i biti poslušni."