MALO UPORIŠTE

Jakov nam kaže: "Ako u srcu svom nosite gorku zavist i sebičnost, nemojte se ponositi i nemojte lagati protiv istine! Ta, naime, mudrost ne dolazi odozgo, već je ona zemaljska, ljudska, đavolska, jer gdje je zavist i sebičnost, ondje je javni nered i svaka vrsta zla djela" (Jak 3,14-16).

Pogledajte kome Jakov ovo upućuje. U 13. retku kaže: "Tko je među vama mudar i pametan?" On govori: "Možda imate veliku duhovnu mudrost i znanje. Ali ako je gorčina u vašem domu, borba u vašem srcu, zavist na vašem radnom mjestu, niste uopće duhovni. Pod lažnom ste obmanom.

Kad Jakov govori o borbi i gorčini, on govori o prepirki i kuđenju. I kaže da je sve to đavolsko i senzualno, da su ta djela zla. Ukratko, svatko tko se drži gorčine, uzrokuje sukob – a što je još gore, otvara srce za demonsku opsjednutost.

Poznajte li ljude čija gorčina ih je odvela do sotonske opsjednutosti? S vremenom je njihova vanjska osobnost počela pokazivati mrak koji su imali u sebi. Na kraju se njihovo tijelo slomilo, razboljeli su se i skvrčili te trpe od mentalne neuravnoteženosti. Gdje god đavao dobiva takvo tlo, radi na krajnjem uništenju.

Dakle, samo naprijed i držite se svojih zamjerki. Držite se svoje gorčine. Nastavite raspirivati svoju borbu. Ako čete tako činiti, bit ćete u potpunoj pobuni protiv Boga i njegove Riječi i otvorit ćete se za sotonu. Postat ćete duhovno slijepi i otvrdnut ćete u srcu.

U drugu ruku, ako ste duhovni, spremni biti poslušni Riječi Božjoj, onda ćete, bez obzira koliko ste povrijeđeni, opraštanjem pokazivati mirnu mudrost blagosti.

Na putovanju u Jeruzalem vidio sam snažan primjer kako sotona može zadobiti demonsko uporište čak i na najmanjem tlu. Dok sam s Maslinske gore gledao dolje na Sveti grad, vidio sam zemljište gdje stoji muslimanska Kupola na stijeni.
Taj malen komad zemljišta vjerojatno je tek dio jutra. Međutim, nekako je sotona stavio svoje ruke na njega i sagradio hram za sebe, koji je sad postao groza pustoši, kao što je spomenuto u Pismu. Đavao je uspio upraviti svoje sile u samo središte Božjega jednom odabranog naroda Izraela. A sve to dogodilo se samo zato što je uspio zadobiti malo uporište. To je živa slika što sotona čini kad stekne i najmanji komad zemljišta.