OTKRIVENO LICE

Apostol Pavao piše: "A mi svi … otkrivena lica odrazujemo kao ogledalo slavu Gospodnju" (2 Kor 3,18). Korijenska riječi za "otkriveno lice" ovdje ima zapanjujuću definiciju. Ona znači biti krajnje odlučan dopustiti Bogu izložiti svaku skrivenu stvar u srcu – s ciljem oslobođenja od svake pojedine.

Ta vrsta otkrivena lica vapi: "Iskušaj me, Gospodine; vidi postoji li u meni neki grešan put. Pokaži mi gdje ne živim u skladu s tvojom Riječi. Želim biti izbavljen od svega što nije slično tebi. Ukloni moj ponos, ambiciju, sebičan um, moje vlastito zaključivanje. Znam da ne mogu sam osmisliti izlaz iz svoje situacije. Duše Sveti, potrebna mi je tvoja sila i mudrost. Odbacujem svaku nadu da ću riješiti stvari na vlastiti način."

Za mnoge vjernike to je vrlo teška stvar. Oni čitav svoj kršćanski život žive od svoje pameti i mudrosti. Priznati sad da su loše izveli stvari i da im je potrebno predati nadzor jednostavno je preteško.

Prije više godina, Gospodin je mene morao lišiti ponosa u tom području. Sad, hvala Gospodinu, slobodno priznajem kad god zabrljam stvari. Moja neprestana molitva je: "Bože, učinio sam takve glupave stvari. Učinio sam takve strašne pogreške i samoga sebe uveo u strašnu zbrku. Molim te, Gospodine, očisti ih za mene. Ja to ne mogu učiniti. Jedino ti možeš." Presretan sam jer Bog uživa sređivati naše zbrke kad tražimo izvršiti njegovu volju.

Ovdje u ovom odlomku Pavao govori o ogledalu. Ljubljeni, naše ogledalo je Riječ Božja. Jedino nam ona točno pokazuje naše stanje. Pavao nam govori: "Pođite do ogledala Božje istine i pogledajte svoj život. Recite Gospodinu da ne idete dobrim smjerom i da želite biti promijenjeni. Tražite njegova Duha da vas ponizi i da vam otvori svoju Riječ. Odbacite savjete drugih, svoje vlastite ideje, svoje vlastite izume. Umjesto toga, okrenite se Duhu Svetom s potpunim povjerenjem. Vjerujte onome što vam on kaže."

Budete li se oslonili jedino na Duha Svetog, okrećući se od svake druge pomoći, on će skinuti pokrivalo s vaših očiju. On će poslati i Duhom Svetim vođene pomagače u vaš život te ćete se početi mijenjati u samom onom trenutku.