SIDRO U OLUJI

"Nada … koju … imamo kao pouzdano i čvrsto sidro duše koje prodire u prostor iza zastora" (Heb 6,18-19).

Sidro duše o kojem se govori u ovom odlomku Pisma je nada. To nije nada grešnog svijeta u kojem živimo, nego nada sagrađena na Božjem obećanju da će sačuvati, blagosloviti i voditi one koji se uzdaju u njega. Biblijska nada nije razmišljanje da se željeni snovi mogu ostvariti ili optimističan pogled na stvari; naprotiv, to je pouzdano očekivanje temeljeno na pouzdanosti Riječi Božje da kao što nas je On usidrio u prošlosti, tako će i u budućnosti.

Ova nada sama naše je sidro u olujama koje u sadašnje vrijeme snalaze zemlju. Pisac Hebrejima opominje: "Ne budite mlitavi, već nasljedujte one koji vjerom i strpljivošću baštine obećanje" (Heb 6,12).

Bog se zakleo "baštinicima obećanja" – svima onima koji su u Kristu. On se zakleo da bi završili sa svim borbama – svim sumnjama – tako da bismo "imali snažnu utjehu – mi što smo se utekli Bogu da se domognemo nade koja nam je određena" (Heb 6,18).

Evo naše nade: Bog se zakleo da će ispuniti svoja obećanja, a Bogu nije moguće lagati!

On je održao svoju riječ Abrahamu i on će održati svoju riječ vama ako mu vjerujete. U ova uznemirena vremena potrebna nam je snažna utjeha.

Nakon svega što je rečeno i učinjeno – i svih propovijedi na temu nade koje su se ispropovijedale – dolazi se do sljedećega: Jesmo li voljni predati sve u Njegove ruke, počivati na njegovoj Riječi, te stajati bez ikakva sumnjanja u ljubav Božju, potpuno uvjereni da će nam njegova obećanja biti ispunjena?

"Prema tome, ne gubite svoga pouzdanja! Njemu pripada velika nagrada. Ustrajnost vam je zbilja potrebna da vršenjem volje Božje postignete obećanje" (Heb 10,35-36).