MILOSRĐE BOŽJE

U Djelima 9 vidimo Savla iz Tarza, jednoga od najreligiozniji ljudi koji je ikada živio, kako putuje u Damask. Zašto je bio na tom putu?

Savao je bio tako pun mržnje prema Isusu da je odlučio progoniti crkvu Božju, čak i izvan židovskog teritorija. I tako je bio na putu za Damask, nastojeći uništiti Gospodnji narod.
"A Savao, koji je sveudilj disao prijetnjom ubojstva protiv učenika Gospodnjih, obrati se velikom svećeniku te od njega zatraži pisma za sinagoge u Damasku da bi, ako ondje otkrije pripadnike ovog Puta, i ljude i žene, mogao svezane dovesti u Jeruzalem" (Dj 9,1-2).

Pogledajte Božju akciju prema tom čovjeku koji je kasnije postao najveći kršćanski evanđelist koji je ikada živio. Iznenada je velika zasljepljujuća svjetlost zasjala s neba svuda oko njega: "Kad se na svom putu približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba. On pade na zemlju" (Dj 9,3-4). Kasnije je rekao: "Ja sam živio sa posve čistom savjesti pred Bogom do ovoga dana" (Dj 23,1).

Što je bila svrha toga blistavog svjetla? Da ga porazi? Da baci na njega krivnju i osudu? Da ga uništi? Da proglasi srdžbu i sud nad njim? Ne, nego da objavi da je njegova nepravda oproštena i da su njegovi grijesi pokriveni.

Zamislimo Savla kako leži pred onim blistavim svjetlom te čuje Isusov glas. Umjesto da čuje optuživanje svetoga Boga zbog puta na kojem je bio, on čuje zapanjujuće riječi: "Ja sam Isus koga ti progoniš!" Ni riječi o pokvarenom stilu njegova življenja – progonstvu i prijetnji. Zašto? Jer je Onaj kojega je progonio bio njegov najveći prijatelj.

Ljubljeni, taj isti Isus nudi i nama isto milosrđe. Zasluživši sud, čujemo ga kako kaže: "Ja sam Isus, tvoj Otkupitelj."

Zahvalite mu danas za njegovo milosrđe koje vam je pokazao.