BLAGOSLOVLJENI STE DA BUDETE BLAGOSLOV by Gary Wilkerson

"Nato im (Isus) iznese usporedbu: 'Bijaše neki bogataš čije polje obilno urodi'" (Lk 12,16).

Bog je darežljiv, milostiv Otac koji voli svoju djecu obasipati darovima. Ali ja vam želim ovdje pokazati jednu suprotnost, jer ova priča skreće u pogrešnom pravcu. 17. redak kaže: "I poče (bogataš) razmišljati u sebi …"

Bog započinje blagoslivljati, a vi počnete razmišljati u sebi: "Što ću s ovim? Što mi je sljedeći korak?" Ovaj misaoni proces vodi vas pogrešnim pravcem, obično prema sebičnosti. U Postanku 26 čitamo o Izaku, koji je mudro pitao Gospodina što bi trebao učiniti s onim što posjeduje, suprotno ovom ludom bogatašu o kojem je govorio Isus.

Kad počnemo u sebi razmišljati, gubimo oštroumlje Duha Svetog. Kad počnemo razmišljati o onome što želimo, skrećemo – i to je točno što se dogodilo ovom bogatašu. Pogledajte ove riječi: "I poče razmišljati u sebi: Što da učinim? Nemam više u što skupiti ljetine" (Lk 12,17).

Čija je to bila ljetina? Pripadala je Bogu. Sve pripada Bogu! I tako je ovaj čovjek postajao sebičan. Ovaj dar od Boga te sve svoje talente i veze počeo je vidjeti kao stvari koje bi se mogle iskoristiti za njegovu vlastitu dobrobit i sebičnost, i te misli počele su prodirati u samu njegovu građu.

"Ovako ću – reče – učiniti: razvalit ću svoje žitnice te sagraditi veće pa ću u njih skupiti svu svoju pšenicu i svoja dobra. Tada ću reći svojoj duši: 'Dušo, imaš mnogo dobra u zalihi za brojne godine, počivaj, jedi, pij, uživaj'" (Lk 12,18-19).

Problem s nekim učenjima o blagoslovu Božjem nije stvarnost da Bog želi blagosloviti, nego zašto Bog želi blagosloviti. Je li blagoslov Božji sav za mene? Trebam li gomilati ta dobra za sebe? Je li to da stvorim za sebe savršenu malu čahuru od ovoga svijeta, koju sam uvijek htio?

Vi ste blagoslovljeni! Crkvo, od samoga početka Božjeg saveza blagoslova s čovječanstvom blagoslovljeni ste da budete blagoslov.

Reći ću ponovno: Blagoslovljeni ste da budete blagoslov!