ODUPIRANJE I OBNOVA

Pitate li kršćanina kako se boriti s đavlom, vjerojatno će vam citirati Jakova 4,7: "Oduprite se đavlu, pa će pobjeći od vas!" Ali što Jakov misli pod odupiranjem i kako se odupiremo sotonskoj sili?

Kad ste nasamo s Bogom u molitvi, potpuno ste imuni na đavolje planove. Dakle, trčite do njegova prijestolja po vjeri, prizovite ga i stojte na snazi Kristove krvi.

Apostol Ivan piše: "Ženi bijahu dana dva krila velikoga orla da odleti u pustinju u svoje sklonište, gdje će se … hraniti jedno vrijeme i dva vremena i pola vremena" (Otk 12,14). Vjerujem da su dva orlova krila, o kojima ovdje Ivan govori, Stari i Novi zavjet Božje Riječi. Kad đavao dolazi protiv nas, u stanju smo ga preletjeti na krilima Riječi Božje na mjesto gdje će nas Bog hraniti.

I Apostol Pavao koristi riječi hraniti, pišući: "… othranjen zasadama vjere i dobre nauke" (1 Tim 4,6). Grčka riječ za othranjen ovdje znači obrazovan. Pavao govori da je potrebno biti obrazovan u Pismu, posjedujući mnogo znanja i uvida u Riječ Božju.

Isus je ovdje naš primjer. Kad su odupro iskušenju s Riječi Božjom, đavao je pobjegao. Zašto? Jer je istina razotkrila sotonu, izlažući ga ruglu. Hebrejima kaže da svi koji su se pouzdali u Riječ Božju "po vjeri osvojiše kraljevstva, obaviše pravdu, postigoše obećanja, zatvoriše usta lavovima" (Heb 11,33). Stojeći na Riječi Božjoj, ušutkujemo sile pakla.

Dakle, kad čujete lavlju riku, padnite na svoje lice pred Ocem. Uronite u njegovu Riječ i njegova orlova krila odnijet će vas iznad svake neodoljive bujice iskušenja.

"Al onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se" (Iz 40,31).