KAD ZAČUJETE LAVLJU RIKU

Kad sam bio mlad propovjednik, nisam puno razmišljao o duhovnom vojevanju. Mislio sam da nitko tko hoda u pobjedi ne bi smio imati nikakav problem s đavlom. Za mene je to jednostavno bila stvar odupiranja đavlu. Ali ubrzo sam otkrio ričućeg lava kako se svom svojom snagom baca na moju slabost te sam se osjećao bespomoćnim da bi se s njim borio.

Prečesto vidim da đavao čini istu stvar i drugim iskrenim kršćanima. Poznajem mnoge pobožne sluge – ljude čistoga srca, koji hodaju u milosti – svladane demonskom bujicom pomutnje i očaja.

Takvi kršćani godinama mogu revno raditi za Gospodina. A onda, jednoga dana, sotona iznenada uštrca optužujuće misli u njihov um. Preko noći svladani su strašnim nevoljama – neočekivanim kušnjama, požudom, depresijom. Njihove kušnje tako su duboke, čudne i tajanstvene da ti sveti nemaju pojma odakle su došle.

Vjerujem da postoji samo jedno objašnjenje: njihove nevolje demonski su napadi. Iznova i iznova vidim kako se to događa kršćanima koji brzo rastu. Na samom vrhuncu njihova duhovnog rasta, sotona na put pred njih baca staru prijevaru. To može biti stara požuda, nešto za što su mislili da su godinama ranije prevladali. A sada, nakon što su godinama živjeli u pobjedi, hodaju kao po užetu, teturajući na rubu prepuštanja, što bi ih moglo odvesti natrag u strašno ropstvo.

Iskusio sam tu bujicu. A i mnogi vjernici uhvaćeni su u to upravo sada. Preplavljeni su progonstvom, fizičkim napadima, mentalnom patnjom, žestokim iskušenjima iz pakla, prijatelji se okreću protiv njih poput neprijatelja. Sotona je na nas usmjerio jedan brz napad posljednjih dana, s namjerom da nas krajnje očajne svlada.

Kako se odupiremo sotonskoj sili? Ivan nam daje odgovor u Otkrivenju 12: "Oni su ga pobijedili Janjetovom krvi i riječju svoga svjedočanstva" (r. 11). Kad začujete lavlju riku – kad bujica navali te ste svladani – jednostavno potrčite u Svetinju nad svetinjama. Po vjeri uđite u samu nazočnost Boga na njegovu prijestolju, jer Janje vam je otvorilo put kroz svoju krv.

"Prema tome, braćo, budući da mi snagom krvi Isusove otvoreno možemo ući u Svetinju nad svetinjama – taj novi i životonosni put on nam je otvorio kroz zastor, to jest kroz svoje tijelo" (Heb 10,19-29).