BLAGOSLOVI DOBROTE

"Ti ga predusrete blagoslovima dobrote, na glavu mu krunu stavi od suhoga zlata" (Ps 21,4). Na prvi pogled, ovaj Davidov stih pomalo je zbunjujući. Riječ "predusresti" obično se povezuje sa zaprekom, ne s blagoslovima. Moderan prijevod ovdje bi glasio: "Gospodin je zapriječio Davida blagoslovima dobrote"

Biblijska riječ za "predusresti" daje potpuno drukčije značenje. Ona znači: preduhitriti, prethoditi, predvidjeti i unaprijed ispuniti, platiti dug prije dospijeća. Nadalje, gotovo u svakom slučaju ona označuje nešto ugodno.

Izaija nam daje kratak uvid u tu vrstu ugode kad objašnjava da Bog predusreće našu potrebu i ispunjava je prije vremena. "Prije nego me zazovu, ja ću im se odazvati; još će govoriti, a ja ću ih već uslišiti" (Iz 65,24).

Ovaj redak nam daje nevjerojatnu sliku ljubavi našega Gospodina za nas. Očito je on tako željan blagosloviti nas, tako spreman ispuniti svoju dobrotu u našem životu, da ne može dočekati da mu kažemo naše potrebe. On skače i čini djela milosrđa, milosti i ljubavi prema nama prije nego zatražimo – i to mu je najveće zadovoljstvo.

Dakle, to je upravo ono što David kaže u Psalmu 21: "Gospodine, izlijevaš svoje blagoslove i dobrotu na mene i prije nego ih zatražim. I nudiš daleko više nego što mogu zamisliti tražiti."

Govorio je o nekom strahovitom djelu koje je Bog izvršio za njega u duhovnom području. Bilo je to nešto što mu je dalo odgovore na molitvu, pobjedonosnu silu, pobjedu nad neprijateljima i neiskazanu radost. A Bog je sve to učinio i prije nego je David mogao poći na molitvu te rasteretiti svoje srce ili predstaviti svoju molbu. Kad je konačno izlio svoje srce, otkrio je da se Bog već pobrinuo da porazi neprijatelje. Njegova pobjeda bila je zajamčena i prije nego se mogao primaći bojnom polju!