OKO GOSPODNJE JE NA NJEGOVOJ DJECI

Usred ovoga "potresanja svih tvari" širom svijeta, što je Božja briga? Je li događaji na Srednjem istoku? Ne! Biblija nam kaže da je Božji pogled na njegovoj djeci: "Oko je Jahvino nad onima koji ga se boje, nad onima koji se uzdaju u milost njegovu" (Ps 33,18).

Naš Gospodin svjestan je svakog pokreta svake žive stvari na Zemlji. A ipak je njegov pogled prije svega usredotočen na dobrobit njegove djece. On drži svoje oči na boli i potrebama svakog uda svoga duhovnog tijela. Jednostavno rečeno, što god nas boli, njega zabrinjava.

Da bi nam to potvrdio, Isus je rekao: "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti! Bojte se radije onog koji može i dušu i tijelo uništiti u paklu" (Mt 10,28). Čak i usred najvećih svjetskih ratova, Bog nije prije svega usredotočen na tirane. On je usredotočen na svaku situaciju u životu svoje djece.

Krist kaže odmah u sljedećem retku: "Zar se ne prodaju dva vrapca za jedan novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez dopuštenja Oca vašega" (Mt 10,29). U Kristovo vrijeme, vrapci su bili hrana siromašnih i prodavali su se za dva novčića. Međutim, Isus je rekao: "Nijedan od tih malih stvorenja ne pada na zemlju bez Očeva znanja."

Isusovo korištenje riječi "pasti" u ovom retku označava više od smrti jedne ptice. Na aramejskom to znači "prizemljiti". Drugim riječima, "pasti" ovdje označava svaki mali skok koji majušna ptica učini.

Krist nam govori: "Oko vašega Oca je na vrapcu ne samo kad umire, nego i kad prizemljuje. Kad vrabac uči letjeti, on pada iz gnijezda i počinje poskakivati po zemlji. Bog vidi svaki njegov mali napor i brine se za svaki detalj njegova života."

Isus zatim dodaje: "Dakle, ne bojte se! Vi više vrijedite od mnoštva vrabaca" (Mt 10,31). Doista, on kaže: "A vama su i vlasi na glavi izbrojene" (Mt 10,30). Jednostavno rečeno, Onaj koji je stvorio i izbrojao sve zvijezde – koji je nadgledao svaki pokret Rimskog Carstva i koji drži sve galaksije u orbiti – drži svoje oči na vama. I, pita Isus: "Niste li mu vi mnogo vrjedniji?"