"ZAVAPIŠE JAHVI"

Biblija jamči da je moguće razumjeti Gospodnju dobrotu. Što je ključ? Kralj David je rekao: "Tko je mudar, nek o svemu tom razmišlja i nek uvidi dobrotu Jahvinu" (Ps 107,43).
David je primio strahovito otkrivenje Božjega milostivog, opraštajućeg srca. Otkrio je to jednostavno gledajući kako se Bog u prošlosti bavio svojom ljubljenom djecom. On izvještava o tome ovako:
"Gladni su bili, žeđu izmoreni, duša je klonula u njima. Tada zavapiše Jahvi u svojoj tjeskobi, i on ih istrže iz svih nevolja. Pravim ih putem povede … Neka hvale Jahvu za dobrotu njegovu, za čudesa njegova sinovima ljudskim" (Ps 107,5-8).
Kad su djeca Izraelova odlutala od Gospodina, ogladnjela su, ožednjela i izgubila se zbog grijeha. Ali kad su zavapili Gospodinu, što se dogodilo? "Gladnu dušu on nasiti, dušu ožednjelu on napuni dobrima" (Ps 107,9).
Međutim, ponovno su se pobunili i otpali, silazeći uvijek sve niže. I ponovno čitamo: "Tada zavapiše Jahvi u svojoj tjeskobi … Riječ svoju posla da ih ozdravi" (Ps 107,19-20).
Konačno je Božji narod ponovno došao do kraja svojih snaga. Oluja je bjesnjela i njihove su duše oslabjele od nevolje: "Tada zavapiše Jahvi u svojoj tjeskobi, i on ih istrže iz svih nevolja. Smiri oluju u tih povjetarac, valovi morski umukoše" (Ps 107,28-29).
David je odgovorio na ovo otkrivenje: "Pogledajte kako je lako ganuti Božje srce. O, kako brzo odgovara na vapaje svoje djece! Nema kraja njegovu milosrđu."
Ljubljeni, ne morate i dalje biti u agoniji i krivnji. Umjesto toga, pođite Gospodinu, zavapite mu i priznajte. On je nježan Otac koji suosjeća sa svakim našim vapajem.