SPREMNI OPROSTITI

Poznato je da je kralj David pao u strašan grijeh – počinio je preljub i to zataškao ubojstvom. Štoviše, znamo da je David bio pun Duha Svetog, tako da se morao osjećati jadno.
Prorok Natan ga je suočio s time, govoreći: "Donio si sramotu imenu Božjem." David nije bio u stanju ići dalje noseći težinu tih užasnih djela koja je počinio te je odmah priznao i pokajao se. Dok je još plakao, Natan ga je uvjerio: "Jahve ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti" (2 Sam 12,13).
Međutim, za Davida to što je čuo nije bilo dovoljno. Vidite, jedna je stvar primiti oproštenje, a potpuno druga biti slobodan i čist kod Gospodina. On je znao da je oproštenje lakši dio. Sad je htio srediti stvari s Bogom kako bi bio u stanju povratiti svoju radost. I tako je vapio: "Ne odbaci me od lica svojega i svoga Svetog Duha ne uzmi od mene" (Ps 51,13).
Psalam 51 je bio napisan kad se David sjetio milosrdne, strpljive prirode Gospodnje. U prvom stihu on govori o Božjem nježnom opraštanju: "Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriše moje bezakonje."
On je znao što treba učiniti. Vapiti! "Eto, jadnik vapi, a Jahve ga čuje, izbavlja ga svih tjeskoba" (Ps 34,7).
"Oči Jahvine gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove … Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba" (Ps 34,16.18).
Dragi sveti, vaša pobjeda nad svakom bitkom je učiti kako posjedovati to pouzdanje: bez obzira kako ste teško pali, vi služite Gospodinu koji je spreman oprostiti. Doista, on je željan iscijeliti vas. On posjeduje više dobrote prema vama nego što biste je ikada mogli zatrebati.