SAMA PORUKA NIJE DOVOLJNA - Jim Cymbala

Učenici su bili željni započeti evangelizirati, ali Isus im je naložio da "ostanu u gradu dok se ne obuku u silu odozgo" (Lk 24,49). Isus je znao daleko bolje od učenika da je oprema potrebna za taj posao više od oštrog uma, ljudskog talenta pa čak i iskrenog srca. I tako su poslušali Isusa i čekali u gornjoj sobi moleći, pjevajući i slaveći Boga.
"Kad napokon dođe Pedeseti dan, svi bijahu skupljeni na istom mjestu. Tad iznenada dođe neka buka s neba, kao kad puše silan vjetar, pa ispuni svu kuću u kojoj su boravili. I ukazaše im se jezici kao od plamena, i razdijeliše se te nad svakog od njih siđe po jedan. Svi se oni napuniše Duha Svetoga te počeše govoriti tuđim jezicima, kako ih je već Duh nadahnjivao da govore" (Dj 2,1-4).
Duh se izlio upravo kao što je Isus obećao. Dogodilo se ono što je prorok Joel prorokovao: "U posljednje ću vrijeme – veli Gospodin – izliti od svoga Duha na svako ljudsko biće, te će proricati vaši sinovi i vaše kćeri; vaši će mladići imati viđenja, a vaši starci sne" (Dj 2,17). To je značilo da je na raspolaganju bila nova vrsta mogućnosti. "Primit ćete snagu pošto Duh Sveti dođe na vas" (Dj 1,8). Ova strahovita sila s neba bila je potrebna na zemlji kako bi se gradilo Kristovo kraljevstvo.
Jesu li ti učenici bili iskreni vjernici u Isusa dok su čekali u Jeruzalemu? Da. Jesu li imali ispravnu nauku? Da. Jesu li mogli izići i propovijedati bez Duha Svetog? Siguran sam da su to htjeli, ali Isus je znao da nisu bili spremni. Poznavao je snagu neprijatelja s kojim će se suočiti, obeshrabrenja i suprotstavljanja. Ako je sila Duha Svetog bila potrebna tada, je li se nešto promijenilo do ovoga dana? Hoće li išta osim sile Duha koji radi kroz nas srušiti zidove nevjere i slomiti snagu grešne reakcije dok dijelimo evanđelje? 
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.