ZABORAVITE PROŠLOST

Temelj svake pobjede nad grijehom je shvaćanje da je Bog nježan te pun dobrote i ljubavi.
"Ovako govori Jahve: Mudri neka se ne hvale mudrošću, ni junak neka se ne hvali hrabrošću, ni bogati neka se ne hvali bogatstvom. A tko se hvaliti hoće, neka se hvali time što ima mudrost da mene spozna. Jer ja sam Jahve koji tvori dobrotu, pravo i pravdu na zemlji" (Jer 9,22-23).
Ako hodate s Gospodinom dulje vrijeme, vjerojatno ste ohrabrivali druge da je Bog milostiv i da rado prašta. Sad mi dopustite da ja pitam vas: Kad vi iznevjerite Gospodina, je li to iznenada drukčije stvar? Nalazite li se kako se mučite kroz strašne osjećaje krivnje i sramote?
Možda kažete: "Ne bismo li i trebali to iskusiti kad sagriješimo?" Ti osjećaji uistinu su prirodan rezultat grijeha. Ali kao djeca Božja, ne bismo trebali nastaviti danima i tjednima razmišljati da je naš Otac ljut na nas. Jer ono što je Krist osigurao na križu može svu krivnju i osudu brzo podići.
Pa i kad se pokajemo, možemo osjećati da moramo nadoknaditi naše pogreške Gospodinu. Poput izgubljenog sina, i mi možemo imati Oca koji nas grli, stavlja nam prsten na prst i odijeva nas. Kaže nam da zaboravimo prošlost i uživamo u gozbi koju je pripremio za nas.
Ali u sebi prosvjedujemo: "Nisam dostojan! Sagriješio sam protiv Gospodina. Moram mu pokazati da mi je žao."
Mnogi kršćani nalaze lakim vjerovati da je Bog opraštao Izraelove velike grijehe. Nemamo problema prihvatiti da je u Starom zavjetu oprostio Ninivi i umirućem razbojniku u Novom zavjetu. Ali čudno, teško nam je prihvatiti da onoga trenutka kad se okrenemo k njemu u pokajanju, on nas brzo i s ljubavlju prihvaća kao da nikada nismo sagriješili.