BEZ SILE - Jim Cymbala

Volim gledati u zgrade Manhattana, posebno noću kad gore sva svjetla. Predivan je prizor vidjeti sve one zgrade ispunjene ljudima, aktivnostima i idejama na poslu te znati da ono što se ondje smisli neće utjecati samo na grad New York nego i na čitav svijet. Međutim, koliko god grad New York i njegovi stanovnici mogu biti utjecajni, ako ugasite električnu struju – što se povremeno događa tijekom zamračenja – čitava se stvar gasi.  Zgrade u kojima su uredi postaju beskorisne, aktivnost prestaje, a ideje umiru u mraku. Bez struje, sav taj potencijal je uzaludan.
Jednako je istina za nas vjernike. Ako nemamo pristup do duhovne sile, kako možemo obaviti što je potrebno? Sile da nadvladamo grijeh. Sile da nadvladamo duhovne neprijatelje koji nas napadaju. Sile da podnesemo trpljenje i nevolje. Sile da govorimo. Sile da molimo. Sile da svjedočimo. Nije li možda danas najveća potreba koju trebamo više duhovne sile?
Zanimljivo je da su posljednje riječi uskrsla Krista prije njegova uzašašća bile u vezi s duhovnom silom. "Evo ja ću poslati na vas ono što je Otac moj obećao. A vi ostanite u gradu dok se ne obučete u silu odozgo" (Lk 24,49). Kao da je Isus pogledao niz hodnike vremena i znao da ispravna evanđeoska poruka neće biti dovoljna. Suočit ćemo se s toliko prepreka od sotonskih utvrda da nikada nećemo učinkovito evangelizirati svijet bez sile koju jedino Duh može dati.
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.