SILA USKRSNUĆA by Gary Wilkerson

"Dođoše ukućani nadstojnika sinagoge i rekoše mu: 'Kćerka ti je već umrla'" (Mk 5,35).

Ova vijest vjerojatno je pogodila Jairovo srce poput noža. Upravo je čuo kako Isus govori ženi koja je imala problem tečenja krvi da je njezina patnja završila, a sad je njemu bilo rečeno da je njegova patnja tek započela. Zamišljam ovoga pobožnog čovjeka kako misli: "Kći mi je umrla zbog nedostatka vjere."

U ovom odlomku jedna je važna poruka za svakoga čija situacija se potpuno raspala. Možda vam se ozdravljenje nije ostvarilo ili vam je brak završio. Možda se vaš najmiliji nije vratio Isusu. Mi jednostavno ne razumijemo zašto Bog dopušta da se dogode neke tragedije.

Ova vrsta vjere na koju Isus poziva u ovom prizoru jedna je od najtežih. Sve okolnosti nam govore kako je prekasno da Bog posreduje. Međutim, Isus traži vrlo specifičnu vjeru u takva vremena, vjeru koja govori: "Da, moja situacija je izvan svake nade, ali Isus još uvijek može to učiniti." Ta vrsta vjere tražila se od Abrahama. Kad je podigao nož da ubije svoga sina Izaka u poslušnosti Gospodinu, Izak je već bio smatran mrtvim. Međutim, upravo kad se činilo da su obećanja Božja netočna, Svevišnji je posredovao (vidi Post 22).

Upravo na taj način Isus je posredovao za Jaira. Rekao mu je: "Ne boj se! Samo vjeruj" (Mk 5,36). Ne vjerujem da je Krist ovdje tražio vjeru od Jaira koju mu sam ne bi dao. Upravo kao što je Gospodin kod stvaranja rekao: "Neka bude svjetlo", tako je rekao Jairu: "Neka bude vjera!"

Prijatelju, ako bi ti Isus danas glasno govorio, vjerujem da bi isto rekao o tvojoj situaciji: "Samo vjeru!" On zna da nemaš vlastite snage ni sposobnosti i on stvara vjeru u tebi. On prorokuje nad tobom, govoreći: "Samo vjeruj za svoj brak, za svoju djecu, za svoju fizičku nevolju, za svoje financije, za svoje djelo u službi – za svako područje života koje postaje gore, a ne bolje i koje upravo sada leži na svojoj smrtnoj postelji."

Znamo ostatak Jairove priče. Isus je rekao čitavoj kući: "Zašto bučite i plačete? Dijete nije umrlo, već spava" (Mk 5,39). I vaša situacija može izgledati beznadna, ali ne i Isusu. On je Jairovu kćer podigao iz mrtvih i on je spreman ući u vašu situaciju s istom uskrsnom silom!