PROBAJ I VIDI DA JE GOSPODIN DOBAR by Jim Cymbala

Tijekom posljednjih trideset godina više je knjiga napisano o braku nego u svih proteklih 2000 godina crkvene povijesti. Ali pitajte bilo kojeg pastora u Americi ne postoji li proporcionalno tome više poremećenih brakova danas nego u bilo kojem drugom razdoblju vremena. Imamo svaku moguću knjigu i video kako-do-uspjeha, ali domovi se još uvijek raspadaju.

Bračni par koji moli zajedno ostaje zajedno. Nisam naivan; u svakom braku bit će teški trenuci. Ali Riječ Božja je istinita kad kaže: "Prizovi me i ja ću ti pomoći. Jednostavno mi daj priliku" (vidi Ps 91,15).

Jednako je istina i za roditeljstvo. Možemo posjedovati gomile dobrih knjiga na temu odgoja djece i provođenja "kvalitetnog vremena" s njima. Međutim, danas u crkvi imamo više problema s mladim ljudima nego u bilo koje ranije vrijeme. To nije zbog nedostatka znanja; to je zbog toga što nismo vapili za silom i milošću Božjom.

Pisac Hebrejima navodi najvažniju aktivnost svih kršćana: "Dakle, pristupajmo s pouzdanjem k prijestolju milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć" (Heb 4,16). Ne kaže: "Pristupajmo k propovijedi." Mi u Americi učinili smo propovijed središtem crkve, nešto što Bog nikada nije namjeravao. Propovjednici koji stvarno rade svoj posao potiču ljude da dođu do prijestolja milost. To je pravi izvor milosti i milosrđa.

Svakog propovjednika i svakog pjevača Bog će jednoga dana pitati: "Jesi li dovodio ljude tamo gdje se može nešto dogoditi … do prijestolja milosti? Ako si ih samo zabavljao, ako si im samo škakljao uši i davao im topao, nejasan trenutak, jao si ga tebi! Kod prijestolja milosti mogao sam promijeniti njihove živote!"

Bog je izabrao molitvu kao svoj kanal blagoslova. Prostro je stol za nas sa svakom mudrošću, milošću i snagom, jer točno zna što trebamo. Ali jedini način kako to možemo dobiti je da se primaknemo stolu i okusimo te vidimo da je Gospodin dobar. Primicanje k stolu naziva se molitvom vjere.


__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.