PRAVA UTJEHA

"Kao što mati tješi sina, tako ću i ja vas utješiti – utješit ćete se u Jeruzalemu. Kad to vidite, srce će vam se radovati, i procvast će vam kosti ko mlada trava. Očitovat će se ruka Jahvina na njegovim slugama" (Iz 66,13-14).

Dopustite da vam postavim pitanje: Kako dugo će se jedan učitelj baviti tvrdoglavim, jogunastim učenikom koji odbija poslušati savjet? Ne dugo! Prorok Izaija uzima jednu od najuzvišenijih slika među ljudima – sliku majčine ljubavi za njezino dijete – i pokazuje nam nešto od ljubavi koju naš Otac ima za nas.

Jednoj majci iz naše crkve potreban je čitav dan da posjeti sina u zatvoru na sjeveru. Ona ulazi u autobus i satima se vozi samo da bi ga nakratko vidjela. Takva majka s udaljenosti će gledati svoga sina u onoj zatvorskoj uniformi i vidjeti agoniju u njegovim očima – i za svakog putovanja malo više umrijeti u sebi. Ali nikada neće odustati od posjeta. On je još uvijek njezin sin i ona ga voli.

Duh Sveti želi da shvatite kako Bog ima takvu vrstu ljubavi za vas. On nas tješi govoreći nam: "Jednom si rekao da si sve predao Isusu. Dao si mu svoju ljubav i on te još uvijek ljubi. A sad, neću te ni ja pustiti. On me poslao da obavim jedno djelo i ja ću ga nastaviti činiti."

Ne postoji prava utjeha ni za koga na zemlji osim utjeha Duha Svetog. Zbog toga je potrebno da on boravi u vama. Samo on vas može poleći noću, kao u topao krevet, i ispuniti vaše srce savršenim mirom. Samo on vas uistinu može utješiti u vrijeme boli i žalosti. On je onaj koji će vas uvjeriti: "Ovaj utjeha nije samo privremena – ona je vječna!"