HODAJUĆI S NJIM

"Vjerom je Henok prenesen" (Heb 11,5).

Ovo je nevjerojatna istina, gotovo iznad našeg shvaćanja. Sva Henokova vjera bila je usredotočena na jednu veliku želju njegova srca: da bude s Gospodinom. On više nije mogao podnijeti ostati iza zastora – jednostavno je morao vidjeti Gospodina – i tako ga je Bog premjestio u odgovoru na njegovu vjeru.

Naš brat Henok nije imao Biblije, ni pjesmarice, ni učitelja, ni Duha Svetog, ni razderani zastor s pristupom u Svetinju nad svetinjama. Ali poznavao je Boga!

"Onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže" (Heb 11,6). Kako znamo da je Henok vjerovao da je Bog nagrađivač? Jer to je jedina vjera koja ugađa Bogu, a znamo da mu je Henok ugodio! Bog je platitelj, što znači, on dobro plaća za vjernost. Kako Bog nagrađuje one koji ga traže?

Tri važne nagrade dolaze od vjerovanja Bogu i hodanja s njim u vjeri:
  1. Prva nagrada je Božji nadzor naših života. Osoba koja zanemaruje Gospodina ubrzo ispada iz nadzora kad dolazi đavao i preuzima stvar. Kad bi samo počela ljubiti Gospodina, hodati i razgovarati s njim! Bog bi joj ubrzo pokazao da sotona nema stvarne vlasti nad njom, te bi dopustila Kristu da je nadzire. 
  2. Druga nagrada koja dolazi po vjeri je "čisto svjetlo". Kad hodamo s Gospodinom, nagrađeni smo svjetlom, vodstvom, sposobnošću rasuđivanja, otkrivenjem – određenim "znanjem" koje nam daje Bog. 
  3. Treća nagrada koja dolazi s hodanjem po vjeri je zaštita od svih naših neprijatelja. "Neće uspjeti oružje protiv tebe skovano" (Iz 54,17). U izvornom hebrejskom ovaj redak se tumači kao: "Nikakav plan, nikakav instrument uništenja, nikakva sotonska artiljerija neće te gurati ili prijeći preko tebe, nego će biti uništena."