SIGURAN TEMELJ by Gary Wilkerson

Živimo u vrijeme velike nesigurnosti – nesigurnosti na poslu, u financijama i/ili u odnosima. To može uzrokovati da se osjećamo uzdrmani, nesređeni pa čak i nesigurni u našoj vjeri. U takvo vrijeme Bog želi da znamo da je on siguran temelj. Sve oko nas može i bit će uzdrmano, ali on ostaje postojan.

U Marku 6, odmah nakon snažnog iscjeljenja žene koja je bolovala od tečenja krvi (Mk 5,25-34) te iscjeljenja kćeri nadstojnika sinagoge (Mk 5,35-43), Isus je otišao u svoj zavičaj gdje je naišao na izravnu nevjeru.

Uvijek sam bio iznenađen sljedećim retkom: "I nije mogao ondje učiniti nikakva čuda, osim što izliječi nekoliko bolesnika stavljajući na njih ruke" (Mk 6,5).

Ovaj redak strahovito iznenađuje moju teologiju. Kako može suvereni Bog imati svezane ruke nevjerom ljudskih bića? Istina je zapravo da je Isus slao poruku tom mjestu govoreći: "Žalim, ali drugi imaju takvu vjeru da otvaraju krov kako bi spustili bolesna čovjeka do mene da bih ga mogao iscijeliti, a vi čak ni ne vjerujete da to mogu."

Ovaj odlomak završava ovom nevjerojatnom izjavom: "I čudio se njihovoj nevjeri" (Mk 6,6). Neka to svima bude upozorenje! Ne ostavljajte ovaj odlomak ni s kakvom nevjerom u svom srcu.

Svakako, postoje vremena u našem životu kad Bog može odabrati djelovati na način suprotan našim željama. Mi molimo, preklinjemo, vjerujemo Gospodinu da će posredovati – a on jednostavno ide u suprotnom smjeru. Ali to ne znači kako Bog želi da odbacimo vjeru i nikada ne tražimo, nikada se ne nadamo te živimo bez želja.

Vjerujete li još uvijek da Isus može? Vjerujete li da će? Bez obzira kakva je vaša kušnja, bez obzira kako se daleko sve izvan nade čini, on je spreman posredovati. Tražite ga da u vas udahne vjeru.