VRIJEME JE DA SE ZATVORE VRATA

"A ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti" (Mt 6,6).

Božji glas čuju oni koji se susreću s njim u tajnoj molitvi. Bog je vrlo pažljiv kome govori. On govori jedino onima koji toliko vrednuju njegov glas da isključuju cijeli svijet kako bi bili sami i čekali na njega.

Bog nam kaže: "Ako želiš čuti moj glas, zatvori se nasamo u tajnu klijet molitve. Moli u tajnosti i ja ću te nagraditi." Posao, požuda, pohlepa i brige živote zagušuju glas Božji. Isus nas je upozorio da ne postanemo tako zaposleni da ne bi stali i čuli njegov glas. U usporedbi o sijači, "riječ" je njegov glas: "Ima drugih koji su posijani u trnje. To su oni koji su čuli riječ, ali svjetske tjeskobne brige, varavo bogatstvo i požude za svim ostalim navale te uguše riječ, i ostane bez ploda" (Mk 4,18-19).

Bojim se da je netko, tko ovo upravo čita, ugušio glas Božji. Ugušiti ovdje znači "zatrpati" ili "istisnuti" njegov glas. Bog vam je jednom jasno govorio i to je bila velika radost. Još ga ljubite, ali imate sve manje i manje vremena za njega. Sad vas zovu posao, bogatstvo, brige, problemi, a i sve ostalo proždire vaše vrijeme! Glas Božji sad postaje mutan. On vas poziva, vabi, upozorava: "Nastavi tako i potpuno ćeš istisnuti moj glas iz sebe!"

Možete postati tako zaposleni i tako zaglibiti u problemima i brigama da vam čuti njegov glas ne bi bilo ni od kakve koristi, jer ga ne biste slušali. Isus kaže da bi to bilo bez ploda (redak 19).

"Ima ih koji su posijani na dobru zemlju; oni slušaju riječ, primaju je i donose plod: jedan tridesetorostruk, drugi šezdeseterostruk, treći stostruk" (Mk 4,20).