SLUŽBA "FILIP"

Za svakog vjernika koji hoda u Kristovoj svetosti postoji služba "Filip".

"Filip siđe u glavni grad Samarije i tu propovijedaše Krista. Narod je jednodušno poklanjao pažnju Filipovim riječima, kad ga je slušao i gledao čudesa koja je činio. Nečisti su duhovi, naime, izlazili s velikom vikom iz mnogih opsjednutih, a mnogi uzeti i hromi ozdraviše. I nastade velika radost u onome gradu" (Dj 8,5-8).

Filip nije bio čovjek propovjedaonice, ali Duh Sveti ispunio je jednog laika koji je jednostavno vjerovao u Kristovu silu uskrsla života. On je bio čovjek trga koji je, kamo god je išao, očekivao čuda. Mi nećemo utjecati na ovaj grad ili na bilo koji drugi dok svaki član Tijela ne postane Kristom prožet Filip, evanđelist laik s vjerom da izbacuje zle duhove i moli za spasenje i iscjeljenje suradnika. Mi možemo i hoćemo uzbuniti ovaj pokvaren grad!

Prije mnogo godina, u Plymouthu u Engleskoj započeo je pokret Plymoutske braće. Bila je to pobožna skupina koja je iznijela evanđelje na ulice. Kakvo su samo imali breme za duše! Izbilo je veliko probuđenje i Krist im se otkrio kao proslavljen Čovjek u nebu. Ali tako ih je proželo proučavanje Krista, tako su se usredotočili na svoj oblik bogoštovlja, da su izgubili svoje breme za umiruće duše. Razdijelili su se u dvije skupine, Otvorenu i Zatvorenu braću. Zatvorena braća na kraju nisu dopuštala nikome da sudjeluje zajedništvu s njima osim po pozivu. Danas sve što je preostalo od izvornog pokreta samo su velika književna djela ljudi kao što su bili Darby, Stoney, Mackintosh i Raven – sve divna učenja o Kristu i svetosti. Ali uvukao se duhovni elitizam i više nije bilo žara za izgubljene. Potrebni su nam zajedno duboka, čista Riječ i gorljiva strast za izgubljene.

Ako nismo poslušni Gospodnjoj zapovijedi da propovijedamo evanđelje, bit ćemo usredotočeni samo na sebe i opsjednuti svojim vlastitim problemima.

"Idite po svem svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju" (Mk 16,5).