PRIPREMANJE DA MU SE IZAĐE U SUSRET

"Zato ga sabrani upitaše: 'Gospodine, hoćeš li sada obnoviti kraljevstvo u Izraelu?' 'Ne spada na vas – odgovori im – da znate vrijeme i priliku koje je Otac odredio svojom vlasti.' … Kad to reče, bi na njihove oči uzdignut u zrak, i oblak ga ote očima njihovim. Dok su očiju uprtih u nebo gledali kako odlazi, najedanput stadoše kraj njih dva čovjeka u bijelu i rekoše im: 'Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus koji je uznesen na nebo između vas opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo'" (Dj 1 1,6-7.9-11).

Isus je okupio one koji su bili odabrani da vide kako uzlazi Ocu – "… sastavši se s njima" (Dj 1,4). Sam Isus pozvao je na Maslinsku goru oko sto dvadesetoricu. Mislim da nisu znali niti shvaćali što će se dogoditi. Pokušao ih je pripremiti za svoj odlazak Ocu: "… odlazim k Ocu te me više nećete vidjeti" (Iv 16,10). Kako bi ograničen um mogao shvatiti takve riječi? Kako će otići? Hoće li ponovno umrijeti? Hoće li ga odnijeti anđeli? Hoće li doći kola kao po Iliju ili će jednostavno nestati u zraku bez traga? U vezi s tim Isus ih je upozorio: "Čuli ste da sam vam rekao: Idem i vratit ću se k vama. Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem k Ocu" (Iv 14,28). Rekli su: "Što je ono malo o čemu govori? Ne znamo što hoće da kaže" (Iv 16,18).

Na isti način na koji je okupio učenike ponovno će okupiti svoj narod da nas pripremi za svoj povratak. Ali hoćemo li razumjeti? Bog je uvijek imao narod, ali uoči svoga dolaska on će učiniti upravo kao što je učinio kad je odlazio. On to zapravo čini upravo sada! To se događa ovdje u crkvi Times Square i širom Amerike, Kine, Europe, Rusije. Pozivom Duha Svetoga skupljaju se male i velike grupe "da bi mu izašle u susret". One su čule trubu! One su čule povik: "Zaručnik dolazi! Iziđite mu u susret!" (Mt 25,6).