LJUBITI ISUSA

Isus zna što to znači biti prevaren! Bio je strpljiv i dugo je podnosio dok mu je kroz čitavu povijest njegov ljubljeni Izrael bio nevjeran, iznova i iznova čineći duhovan preljub. Isusovo srce žudi za vjernom zaručnicom. On čezne za ljudima koji će imati oči samo za njega, bez ikakve druge ljubavi između.

Što je to što donosi radost ženi ili mužu? Vjernost – sposobnost pogledati jedan drugome u oči i vidjeti povjerenje. Nikakve laži ni tajne! Tako je to i s našim odnosom s Isusom. "Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju, i blagom neće oskudijevati" (Izr 31,10). Može li Isus pogledati u naše srce i pouzdati se u nas?

Poznajem jedno evangeličko sestrinstvo koje provodi sate samo "ljubeći Isusa". One se kaju za nevjerstvo njegove prijevarne zaručnice. Pokušavaju ispuniti njegovo bolno srce – ispuniti nedostatak ljubavi – i govore o "njegovoj povredi". Isus doista mora biti povrijeđen kad je tako malo onih koji ga ljube svim svojim bićem. Srce mi se lomi i sa suzama molim: "O, Isuse! Kako sam ti godinama bio nevjeran. Koliko puta su stvari ovoga svijeta preuzele moje srce. Jurio sam za autima, antikvitetima, sportom. Bila su razdoblja kad sam volio slavu od ljudi, želio stvari, trošio vrijeme ne te druge stvari." "Ako tko ljubi svijet, u njemu nema ljubavi Očeve" (1 Iv 2,15).

Isus je postavio vrlo uznemirujuće pitanje: "Hoće li Sin Čovječji, kada dođe, naći pouzdanja (vjere) na zemlji?" (Lk 18,8). Riječ "vjera" na grčkom znači "oslanjanje na nekoga i vjernost nekome". Njemu! On je prorekao veliki otpad, tako da će i njegovi izabrani biti vrlo kušani. I tako, mnogi će pasti i juriti za ovim svijetu s požudom i užitkom. Moj vapaj je: "O, Gospodine, privuci me k sebi! Daj da budem onaj kome možeš vjerovati! Daj da te ljubim bez rezerve! Daj mi čistu, svetu ljubav, bez primjese!"