VELIKA VEČERA by Carter Conlon

"Neki čovjek pripremi veliku večeru na koju pozva mnoge. Kad bijaše vrijeme večeri, posla slugu svoga da rekne uzvanicima: 'Dođite, već je sve gotovo'" (Lk 14,16-17).

Drugim riječima, čovjek je poslao poziv na svoju veliku gozbu, jednako kao što Gospodin poziva vas i mene da dođemo na njegovu nevjerojatnu gozbu života i snage. Tamo se mogu naći objava, vodstvo, sredstva i budućnost. Sve je spremno.

Međutim, oni koji su bili pozvani na gozbu počeli su iznositi svoje isprike zašto ne mogu doći. Nema sumnje, neki ljudi jednostavno nisu htjeli ići. Međutim, ne mogu a da ne mislim kako su neki među njima osjećali obvezu donijeti nešto na tu gozbu. Možda ih je bilo stid njihova vlastitog nedostatka sredstava, što ih je na kraju odvelo do toga da otklone poziv.

S tom istom dilemom suočavamo se i vi i ja danas. Bog kaže: "Želim učiniti nešto kroz tvoj život." To je nevjerojatan poziv od Gospodina. Međutim, za mnoge ljude tu je prirođen osjećaj da nešto trebaju sami donijeti. Na kraju krajeva, uobičajena je praksa danas čak i u našem društvu da je dar koji čovjek donosi na vjenčanje jednake vrijednosti hrani koja je stavljena pred njega.

Svakako, znajući da je cijena gozbe bila krv njegova Sina Isusa Krista, besmisleno je misliti da bismo vi i ja ikada mogli donijeti nešto što bi se moglo usporediti s tom cijenom, čak ako i osjećamo da smo nekako obvezni. Čini se da nam je potrebno dugačko vrijeme kako bismo došli do točke da shvatimo da je to gozba "dođi kakav jesi". Prorok Izaija je rekao: "Dođite svi vi koji nemate novac; dođite vi koji nemate vještine; dođite vi koji nemate sposobnosti. Dođite i kupite i budite zadovoljni! Jedite ono što će vas uistinu nasititi i ispuniti" (vidi Iz 55,1-2).

U Luki 14,33 Isus je nastavio: "Tako, dakle, tko se god između vas ne odreče svega svoga imanja, ne može biti moj učenik." To ne znači da morate dati svoju kuću, isprazniti bankovni račun i napustiti posao. Isus je zapravo rekao da morate odbaciti vlastite misli kako biste to ikada mogli učiniti u svojoj vlastitoj snazi. Snage koje se protive Kristovu svjedočanstvu u ovoj generaciji presnažne su. Društveni trendovi idu u suprotnom pravcu od Riječi Božje. Bitka je prejaka, a naša prirodna sredstva nisu dovoljna kako bi ispunila našu potrebu. Zbog toga moramo izabrati da ćemo odbaciti svako uzdanje u samoga sebe i pojaviti se, upravo kao što jesmo, na nevjerojatnoj gozbi Božjoj.

__________
Carter Conlon pridružio se pastoralnom osoblju crkve Times Square 1994. godine na poziv pastora osnivača Davida Wilkersona i postavljen je u službu starijeg pastora 2001. godine. Kao snažan, suosjećajan vođa, čest je govornik na konferencijama za pastore i vođe koje održava World Challenge širom svijeta.