GOVOREĆI RIJEČ NEUSTRAŠIVO by Jim Cymbala

Kakve su stvari bile važne u crkvi iz knjige Djela? Molitva apostola daje nam jedno od jasnih mjerila: "Slugama svojim daj da posve neustrašivo navješćuju riječ tvoju" (Dj 4,29)

Ne postoji takva stvar kao što je "naučena neustrašivost". Neustrašivost može jedino dati Duh Sveti; ne možete doći do nje kroz neki seminar. Druga poslanica Timoteju 1,7 kaže: "Uistinu, Bog nam nije dao duh bojažljivosti, već duh snage, ljubavi i trijeznosti."

Novozavjetni propovjednici neustrašivo su ulazili u sukob, uzdajući se da će Duh Sveti proizvesti osvjedočenje potrebno za obraćenje. Oni se nisu bojali.

Poslušajte Petra na dan Pentekosta: "… koga ste vi bezbožničkom rukom razapeli i ubili" (Dj 2,23). To je bila posljednja stvar koju je ono mnoštvo htjelo čuti. Kad bi David Letterman imao popis od deset stvari koje ne smije reći židovskom slušateljstvu, broj jedan bi bio: "Zamislite ovo – svojim vlastitim rukama upravo ste ubili Mesiju, onoga koga je Izrael stoljećima čekao."

Ali Petrova neustrašivost nije otjerala ljude. Umjesto toga, probola je njihovu savjest. Krajem dana ogromna se skupina ljudi pokajala za svoj grijeh i obratila.

U sljedećem poglavlju, Petar je bio jednako izravan mnoštvu koje se okupilo nakon iscjeljenja hroma čovjeka. "Vi ste se odrekli Sveca i Pravednika. Tražili ste da vam se kao milosni dar dadne jedan ubojica, a začetnika života ubiste … Dakle, obratite se i povratite se da vam se izbrišu grijesi, tako da od Gospodnje prisutnosti mognu doći vremena utjehe" (Dj 3,14-16.19-20).

Kad je nekoliko godina kasnije Pavao propovijedao u Efezu, njegov sukob s poganskim idolopoklonstvom bio je tako izravan da je izbila pobuna. "Puni gnjeva počeše vikati: 'Velika je efeška Artemida!' I sav se grad uzbuni" (Dj 19,28-29). Ovo mi baš ne zvuči tržišno orijentirano ili korisno.

Ipak, podignuta je bila snažna crkva. Apostoli su shvatili da bez neustrašivog, snažnog stava u navješćivanju Riječi Božje neće moći sagraditi crkvu koju je Isus htio. Svaka crkva u svakom gradu na svijetu mora doći do istog zaključka.

__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.