ZNAČENJE KUŠANJA BOGA

Psalmist piše o Izraelovu grijehu: "Boga su kušali u srcima svojim" (Ps 78,18). Hebrejsko značenje ovoga izraza ukazuje da su Izraelci bili "testirani iznad izdržljivosti". To znači da im nisu preostala više nikakva ljudska sredstva kako bi se pobrinuli za sebe. Kad su došli do tog mjesta, vjerovali su da ih je Bog napustio te da je ostao tih i izvan njihova vidika.

Ukratko, to je što znači kušati Boga. To se događa kad su njegovi odabrani i blagoslovljeni stavljeni u vatru testiranja te njihova kriza postaje sve žarća dok strah ne zahvati njihova srca te viču: "Gospodine, gdje si? Gdje je moje izbavljenje? Zašto nisi na sceni? Jesi li sa mnom ili ne?"

Nije moguće da bi jedna nespašena osoba kušala Gospodina s obzirom da takva osoba nema spoznaju Boga ni u jednom području svoga života. Za nju je sve što se događa ili sreća ili nesreća. Samo oni koji su najbliže Gospodinu mogu ga kušati, oni koji su vidjeli njegovu silu, okusili njegovo milosrđe i milost i koji su bili pozvani da hodaju po vjeri.

Čak se i pravedan Ivan Krstitelj suočio s vrstom kušnje koja može voditi do kušanja Boga. Dok je sjedio u zatvoru, vjerojatno se pitao gdje je Bog u njegovoj situaciji. K njemu je došla riječ o svim divnim stvarima koje je Isus činio – iscjeljivao ljude, vršio čuda, privlačio mnoštava koja su jednom hrlila k njemu. A sad je tu sjedio sam, čekajući izvršenje smrtne kazne.

Ivan je znao da se on mora umanjivati da bi Krist mogao rasti. Ali sad je ova misao prošla kroz njegovu glavu: "Umanjivati, da, ali smrt? Zašto moram umrijeti ako je Isus doista Bog? Ako vrši sva ona čuda za druge, zašto mene ne može izbaviti? Gospodine, ovo je sve previše za podnijeti." (Upamtite, Krist još nije uklonio žalac smrti.)

Posljednje riječi koje je Isus poslao Ivanu bile su neopisivo značajne: "Blago onomu tko se zbog mene ne pokoleba" (Mt 11,6). Krist je ovom pobožnom sluzi rekao: "Ne pokolebaj se zbog mene, Ivane. Znaš da ja samo činim što vidim i čujem od Oca. On u svemu ima plan i dostojan je da mu se vjeruje. Ako bi želio da dođem i oslobodim te, znaš da bih bio tamo istoga trena. Budi uvjeren da što god iziđe od ovoga, bit će njemu na slavu. A to će i za tebe značiti vječnu slavu!

Prolaziš kroz svoj posljednji test, Ivane. Neka ti sumnja ne otme vjeru. Umjesto toga, počivaj u Očevoj ljubavi i vjernosti za tebe. Nisi pod kaznom. Naprotiv, u njegovim očima imaš veliku čast. Ostani postojan!"

Vjerujem da je Ivan izdržao. Kad mu je konačno Herod odrubio glavu, otišao je kući u slavu pun vjere i časti!