NEODGOVORENA MOLITVA

Jedna mi je tinejdžerka priznala: "Gospodine, prije dvije godine moji su roditelji smrtno stradali u automobilskoj nesreći. Bili su najbolji roditelji koje jedna djevojčica može imati. Pitam se kako je Bog mogao dopustiti da budu ubijeni na tako nasilan način. Posljednje dvije godine imam gorčinu prema njemu. Ne štiti li Bog svoje vlastite? Ne mogu više moliti sa stvarnom vjerom u njega, jer vjerujem da me iznevjerio. Što da učinim? Pretpostavljam da ćete reći da sam bijesna na Gospodina."

Jedan mlad par koji poznajem gaji gorčinu protiv Gospodina gotovo deset godina. Njihova predivna petogodišnja kći umrla je ubrzo nakon što se razboljela od tumora na mozgu i oni su postali ogorčeni. Ostali su u crkvi, ali više ne vjeruju u učinkovitost molitve. Boje se zanijekati Boga, boje se nazvati ga lašcem ili nevjernim Ocem, ali nikada mu nisu oprostili što je "uzeo njihovo jedino dijete".

Gotovo se svaki kršćanin u jednom razdoblju svoga života morao suočiti s problemom neodgovorene molitve. Molitva ostaje neodgovorena tjednima i mjesecima – čak godinama. Neočekivana bolest ili tragedija zahtijeva nekoga od najmilijih. Događaju se stvari koje nemaju logike i onda vjera počne posrtati. Ali Riječ vrlo jasno govori da osoba koja sumnja nikada ništa neće primiti od Boga.

Isus je razumio tu sklonost svoje djece da postanu ogorčeni prema nebu kad se planine ne miču prema planu. Upozorio je Petra da ne traži ništa kad stoji u nazočnosti Božjoj ako u nekoj stvari nije oprostio.
"Kad stojite i molite, oprostite ako što imate protiv koga, da i vama Otac vaš nebeski oprosti vaše grijehe" (Mk 11,25).

Vjerujem da Isus govori: "Ne stojte u nazočnosti Božjoj tražeći da se uklone gore ili da vam se oproste grijesi ako u svom srcu imate tajnu gorčinu prema nebu. Izbacite to! Neka Duh opraštanja poteče kroz vas. Vapite svome vjernom Ocu. On nije iznevjerio. Odgovorit će. Pobrinut će se. Pokorite se i tražite ga da vam oprosti što ste dopustili da niknu te sumnje."