MJESTO KUŠNJE I TESTIRANJA

Mnogi vjernici stižu na mjesto kušnje i testiranja. Ponekad nas Gospodin dovodi na mjesto slično Mari, gdje je voda života gorka (vidi Izl 15,22-23). Kad smo jednom tamo, i mi smo suočeni s neutaženom žeđi, prigovarajući pitanjima i teškim sumnjama. Možda ćete prosvjedovati: "Ne, mene ne možeš uspoređivati s tim idolopokloničkim, preljubničkim Izraelcima! Ne možeš reći da sam ja kao oni!"

Ali jadni Izraelci nisu prepoznali te stvari u vezi sa sobom; oni nisu shvatili što je u njihovim srcima dok nije došlo vrijeme testiranja. Vjerujem da je jednako istina i za narod Božji danas. Prorok Jeremija piše: "Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne" (Jer 17,9).

Sjetite se, to je bio isti narod koji je kasnije, nakon što je čuo njegove zapovijedi, drhtao pred Gospodinom kod gore Sinaj. Tada su brzo rekli: "Sve što je Bog rekao, činit ćemo. Poslušat ćemo svaku zapovijed!" Mislili su iskreno svaku riječ koju su rekli. Bili su puni straha Božjega i bili su uvjereni da neće podbaciti dajući čast Bogu. Ali nisu imali pojma što je u njihovim srcima; zapravo, duhovno su propali.

Vidite, Izrael je živio od iskustva svoga pastora i učitelja Mojsija. Oni nisu imali vlastitu vjeru i kad je Bog uklonio Mojsija iz njihove sredine, za četrdeset su dana otpali.

Ista se stvar događa kod mnogih kršćana danas. Kad čuju kako se propovijeda Riječ Božja, gorljivo se zalažu da će joj biti poslušni svim svojim srcem. Ali u stvarnosti, oni žive od iskustva nekoga drugog. Hrane se učenjem s kazeta, na seminarima, od otkrivenja svojih pastora – a nemaju vlastitoga dubokog iskustva s Kristom.
Ljubljeni, ne možete dobiti pravo Božje otkrivenje od nekoga drugog. Propovjednik vas može raspiriti i nadahnuti i možete se naučiti opskrbljivati biblijskim uputama. Ali dok nemate svoga vlastitog iskustva s Isusom i ne razvijete povijest s njim, ne možete ga poznavati. Njegova riječ mora izraditi svoj put u vaše srce dok ne postane živo iskustvo.