ON JE U KONTROLI SVEGA

Kad predate svoje srce Isusu, zadobili ste veliku bitku. Sile pakla su poražene i sotoni je otet plijen koji je uzeo od vas dok je vladao vašim životom. Ali nakon toga, dok još uvijek blistate od duhovne pobjede i slobode, dva vas kralja čekaju – ista dva kralja koja su čekala Abrama u Postanku 14,17-24.

Abram se suočio s snažim iskušenjem koje jedno ljudsko biće može iskusiti. Pred njim je bila ponuda bogatstva, materijalnih dobara i slave, ali on nije morao dvaput promisliti u vezi s odlukom. Njegov odgovor na ponudu kralja Sodome bio je brz i jasan NE. Zašto? Ono o čemu je Abram najviše vodio brigu bilo je da sačuva Božji ugled, a ne vlastiti. Zapravo, rekao je kralju Sodome: "Sve te stvari ti vraćam – ljude, bogatstvo, sve, jer moj Gospodin ionako posjeduje sve to. Ako odluči obogatiti me, neka tako bude. Ali ja ne želim da se ti hvališeš kako si me obogatio."

Gdje je Abram stekao takvu odvojenost od svijeta, takvu neovisnost da je bio u stanju odbiti izravnu đavolju ponudu materijalnog blagoslova? Iz Pisma je jasno da je Abram izvukao svoju snagu iz svježeg otkrivenja tko je Bog. Melkisedek mu je otvorio oči na zaprepašćujuću viziju Božjeg karaktera: "(Melkisedek) ga blagoslovi govoreći: 'Od Boga Svevišnjega, Stvoritelja … neka je Abramu blagoslov …što ti u ruke preda neprijatelje" (Post 14,19-20).

U ovaj redak ugrađeno je ime za Jahvu – El Eljon. Ono doslovce znači: "Bog svevišnji, stvoritelj i posjedovatelj neba i zemlje." Melkisedek je izjavio Abramu: "Tvoj Gospodin nije samo Bog iznad svih drugih bogova; on je stvoritelj čitavog svemira. Sve u njemu pripada njemu – sve bogatstvo, stoka, imetak. On je u kontroli svega što vidiš oko sebe.