VJERA UGAĐA BOGU by Claude Houde

Krist se suprotstavio laodicejskoj crkvi koja predstavlja Crkvu posljednjeg vremena. Uputio joj je ovo upozorenje, koje se proteže kroz stoljeća da bi govorilo vama i meni danas: "Ali, jer si mlak … izbacit ću te iz svojih usta" (Otk 3,16). Kakve nevjerojatne riječi! Koji je to zločin, nezamisliv grijeh počinila moderna Crkva? Poslušajte riječi Onoga koji iznad svega traži našu vjeru, pouzdanje i predanje: "Ti tvrdiš: 'Bogat sam, nagomilao sam bogatstvo; ništa mi ne treba', a ne znaš da si upravo ti nesretan, i bijedan, i siromašan, i slijep, i gol … Evo stojim na vratima i kucam. Ako tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njim, i on sa mnom" (Otk 3,17.19-20).

Ovaj odlomak Pisma, tako često citiran i primjenjivan izvan konteksta, nije upućen izgubljenom svijetu koji je u potrebi kako bi pustio Isusa ući. Naprotiv, to je izravan i ozbiljan poziv svim modernim vjernicima koji se lijeno izležavaju na krevetu ravnodušnosti, prilično sretni sami sa sobom i onim što imaju. Ova generacija opako je slijepa na duhovno otkrivenje da bez gorljive vjere nije moguće ugoditi Bogu. Isus doslovce i dramatično stoji pred vratima samodostatne crkve i, nažalost, crkve zadovoljne same sobom, koja se pouzdaje u metode, strategije i najsuvremenije paradigme i taktike posuđene sa sekularnog tržišta. On viče: "Dajte da uđem! Pokajte se! Okanite se onih ispucanih kladenaca koji ne nude živu vodu! Ja tražim ljude čija će vjera dopustiti da vide nevidljivo, vjeruju nevjerojatno i primaju nemoguće!"

Može postojati slavljenje, fantastičan glazbeni program, velebne zgrade, impresivna posjećenost, dinamično učenje, svaki zamisliv crkveni i socijalni program, čak kršćanski žargon i biblijsko citiranje, ali bez vjere nije moguće ugoditi Bogu! Kad se jedna iskrena osoba jednostavno okrene k njemu s pravom, žarkom vjerom, Bog za prekrasne božanske intervencije uživa u micanju planina i ekstravagantnom otpuštanju svih sredstava neba.

Kad žarka vjera traži s hrabrošću, to još uvijek otvara nebo, pokreće Njegovo srce i Njegovu ruku te nam daje neograničen pristup do iznenađujućih, neiscrpnih, čudesnih i nadnaravnih sredstava. Bog kaže: "Volim vjeru! Vjera me pokreće! Vjera će vidjeti moju snagu i postići moju naklonost!" Kao pastoru u Montrealu, dovoljno mi je baciti širok pogled na tisuće okupljenih lica u nedjelju ujutro kako bih se podsjetio na čuda modernog vremena, priče i svjedočanstva koja radosno naviještaju našem ciničnom i skeptičnom svijetu da vjera ugađa Bogu!