ISUS I OPRAŠTANJE

Za kršćanina je najteža stvar na čitavom svijetu oprostiti. Jer od svega govora u crkvi o opraštanju, obnovi i iscjeljenju, vrlo malo se od toga uistinu pokazuje. Svi mi volimo misliti o sebi kao o mirotvorcima, ljudima koji podižu pale, uvijek opraštaju i zaboravljaju. Ali i duboko duhovni snose krivnju ranjavanja braće i sestara nepokazivanjem duha opraštanja.

Čak i najbolji kršćani nalaze teškim oprostiti onima koji su povrijedili njihov ponos. Ako se dvojica prijatelja kršćana "raziđu", imat ćete doživotnu gorčinu. Oni to rijetko priznaju, jer svoj neopraštajući duh pokrivaju fasadom kurtoaznih poziva, lijepih riječi i pozivom: "Dođi nas jednom posjetiti." Ali više nikada nije isto. Mi u stvari ne mrzimo drugu stranu, nego samo kao da kažemo: "Nemam ništa protiv njega; samo ga drži dalje od mene. Neka on ide svojim putem, a ja svojim." Ljude kojima ne možemo oprostiti jednostavno ignoriramo.

Najteže je oprostiti osobi koja je nezahvalna. Voljeli ste nekoga tko vam ljubav nije uzvratio. Žrtvovali ste kako biste pomogli prijatelju u potrebi, samo da biste bili kritizirani ili uzeti zdravo za gotovo. Osoba za koju ste skrenuli s puta da biste joj pomogli, zauzvrat ne pokazuje ništa nego nezahvalnost i sebičnost. Vaše dobre namjere i vaša dobra djela pogrešno su protumačeni kao da su bili iz sebičnih motiva. Opraštamo li ikada toj nezahvalnoj osobi? Teško. Smiješimo joj se i mašemo iz udaljenosti za pozdrav, ali odlučili smo "nikada više ništa ne učiniti za nju".

Zatim su tu oni koji su nas prevarili. Takvoj osobi nalazimo gotovo nemoguće oprostiti. Jako vodimo brigu da naše vlastite laži i pogreške budu oproštene, ali ništa nas toliko ne ljuti kao kad otkrijemo da je netko nama lagao.

A što je s osobom koja nam kaže da nismo u pravu? Uvjereni da imamo dobre razloge za sve što činimo, nalazimo krajnje teškim oprostiti osobi koja nam daje na znanje da smo pogriješili. Umjesto da iskreno pogledamo u ono što nam ta osoba govori, opravdavamo naša djela.

U svome učenju na temu molitve Isus je rekao: "Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otputi nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim" (Mt 6,11-12).