VESELO SRCE

Jedna od radnji koja danas razdražuje brakove je šutnja. Jedna mlada žena tražila me da porazgovaram s njezinim mužem. "Kad se u nečemu ne slažemo", rekla je, "sve što čini je da me isključi. Ne prepire se sa mnom, nego izlazi. Kad se ohladi, vraća se kući, ali je poput leda dok se ne složim s njim. Danima može ići bez ijedne riječi. Mrzim to. Radije bih da viče ili da me čak udari. Šutnju više ne mogu podnijeti."

Smrtno je pogrešno reći svome mužu ili ženi: "Pusti me na miru. Ne želim razgovarati. Prolazim kroz teško razdoblje pa me pusti da se sam s tim pozabavim. Sada ne želim biti ni u čijoj blizini." To nije samo glupo, nego i ponižavajuće. Što brak uopće znači ako ne dijeljenje i pomaganje jedan drugome u svakoj krizi?

Čuo sam razne isprike: "Ne osjećam se dobro." "Imao sam doista loš dan." "Živci su mi popustili." Ali te isprike ne daju vam moralno pravo da isključite nekoga tko vas voli. Uvijek držite vrata do svoga srca otvorena da prihvatite pomoć u vrijeme potrebe.

Biblija kaže: "Grad razvaljen i bez zidova – takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom" (Izr 25,28).

Ako je radost Gospodnja naša snaga (Neh 8,10), onda bi snažni brakovi trebali obilovati radošću. Kad brak izgubi svoju radost, postaje slab i ranjiv. Pokažite mi sretan dom i ja ću vam pokazati sretan par u kontroli.

Muževi i žene koji se više ne smiju i ne igraju, više ne vole jedan drugoga. U vezi s pravom ljubavi postoji radosna djetinjastost. Došao sam do zaključka da naši brakovi trpe od previše trezvenih muževa i previše žalosnih žena.

Sigurno, postoje problemi. Postoji bolest, neočekivana nevolja, financijski problemi, nerazumijevanje, bol pa čak i smrt. Ali život ide dalje i sramota je da toliki parovi nikada ne uživaju život. Oni se i dalje nadaju da će jednoga dana biti sretni i zadovoljni. Život brzo prolazi, a sve što oni imaju pokazati od njega jesu bore i crte na njihovim zabrinutim licima.

Ne, hvala! Ne za mene! Budućnost je sada. Bog je na prijestolju i on sve ima pod nadzorom. Postoji vrijeme za plakanje, ali i vrijeme za radovanje. Dobro ima prevagu nad lošim, dakle, gledajte gore i živite.

Biblija kaže: "Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti" (Izr 17,22).