VRIJEME JE DA DJELUJEMO U LJUBAVI

"Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš" (Lk 6,36).

Riječ "milosrđe" ovdje je izvedenica iz misericordia, grčke riječi za "bijedu". Puno značenje ove riječi je "uzeti k srcu bijedu drugoga, s namjerom da mu se da utjeha i olakšanje". Dakle, biti milosrdan znači preuzeti bol nekog drugoga.

To je upravo ono što naš Gospodin čini za nas. Koliko puta je Isus uzeo našu bijedu i patnju, dajući nam zauzvrat utjehu, odmor i oproštenje? Kako često je obrisao vaše suze i rekao vam ljubaznu riječ kad je niste zaslužili? Činio je to iznova i iznova.

Kako to da u svom srcu ne nalazite da preuzmete bijedu i bol nekog drugoga za koga znate da je povrijeđen? Grčka riječ za "ljubaznost" ima svoje korijene u riječima "proreći" i "blag dodir". Jeste li vi prorok nade svojoj braći i sestrama u Kristu, nudeći im riječ nade od Gospodina, s blagim dodirom utjehe? Prema Pismu, sve što trebate učiniti je da budete njegov prorok ljubavi kako biste drugima predstavili tko je Isus.

Riječ "suosjećanje" znači "biti dotaknut bijedom drugih, odlučan da se nešto učini u vezi s tim." To ne znači primaći se nekome u grijehu i reći mu: "Brate, imam za tebe riječ s neba. U svom životu imaš grijeh!"

Ako u svom životu ima grijeh, on to već zna! I vjerojatno bi vam odgovorio Jeremijinim vapajem: "Molim te, na bavi se sa mnom u ljutnji ili ćeš me dokrajčiti. Već sam dovoljno na dnu. Nemoj me tjerati još niže."

Ako imate otkrivenje slave Gospodnje, znate što znači okusiti njegovu ljubav, milosrđe i oproštenje. I promijenjeni ste tom slavom. Sad Isus kaže, uzmi tu slavu i sjaji njome na svijet oko sebe. Vrijeme je da djeluješ u ljubavi, kao što to Gospodin neprestano čini za tebe!