BOG ODVRAĆA SVOJE LICE OD POKVARENOSTI

Bog "odvraća lice svoje" od svih ludorija i izrugivanja (vidi Jer 33,5). No on se nikada ne krije od onih koji se zatvaraju s njim nasamo. Rekao je molitvenom Jeremiji: "Evo, ja ću zaliječiti njihovu ranu, ja ću ih iscijeliti i ozdraviti i pružiti im obilje istinskoga mira" (Jer 33,6).

To su bile nevjerojatne riječi! Bog je rekao proroku: "Vjerovao ili ne, Jeremija, iscijelit ću svoj narod. Zapravo, odvest ću ih u obilje mira i istine! Blizu je veliko čišćenje, s novim milosrđem. Moja Crkva još će jednom biti mjesto radosti i pravoga slavljenja, gdje će svi lanci biti raskinuti!"

Zatim je Gospodin dao ovo slavno obećanje saveza: "Ovako govori Jahve nad Vojskama: Na ovome mjestu koje je sada pusto, bez čovjeka i bez živinčeta, i u svim gradovima opet će biti pašnjaci za pastire što odmaraju stada svoja" (Jer 33,12). Rekao je: "Svugdje u gradovima podići ću mnoštvo pobožnih pastira. Oni će mi služiti u istini te će moje ovce leći i odmoriti se!"

U svakom gradu i naselju, bilo na planini ili u dolini, na sjeveru ili jugu, bit će torovi za ovce, za stada, s pastirima da ih nadgledaju. I "opet će prolaziti ovce ispod ruke pastira koji će ih brojiti" (Jer 33,13). Ovaj redak govori o prisnoj, osobnoj brizi za svaku ovcu. Bog je rekao: "Ti pobožni pastiri brinut će se za moj narod pojedinačno!"

Gospodin je zatim ukratko iznio svoj blagoslov obnove, govoreći: "Evo, dolaze dani … kad ću ispuniti dobro obećanje što ga dadoh domu Izraelovu i domu Judinu" (Jer 33,14). Ovo "dobro obećanje" zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito. Ne da će Bog samo očistiti svoju Crkvu i obnoviti svoj narod, nego će ih opskrbiti pobožnim pastirima!
Jedino Gospodin može izvršiti takvo nevjerojatno djelo. Nikakav evanđelist, učitelj ili novi pokret ne mogu to ostvariti. To će se dogoditi jedino obećanjem saveza. Vjerujem da je Bog izgovorio ova obećanja Jeremiji za naše vrijeme.