PROPOVIJEDANJE POKAJANJA

Koja je bila prva poruka koju je Isus iznio nakon što je u pustinji izašao iz kušnje? Pismo kaže: "Od toga časa Isus poče propovijedati: 'Pokajte se, jer približilo se kraljevstvo nebesko'" (Mt 4,17).

Isus je pozivao ljude na pokajanje prije nego ih je pozvao da vjeruju. Marko piše: "Dođe Isus u Galileju propovijedajući evanđelje o kraljevstvu Božjem i govoreći: 'Ispunilo se vrijeme i približilo se kraljevstvo Božje! Pokajte se i vjerujte evanđelje'" (Mk 1,14-15). Krist je propovijedao: "Najprije se pokajte – i vjerujte."

Na drugom mjestu Isus kaže o svome poslanju: "Nisam došao pozvati pravednike, nego grješnike na pokajanje" (Mt 9,13). A Galilejcima je rekao: "… kažem vam, nego ako se ne pokajete, svi ćete tako propasti" (Lk 13,3).
Isusovo evanđelje čitavo je o pokajanju!

I Ivan Krstitelj propovijedao je pokajanje da pripremi Izraela za Kristov dolazak. Ivanova poruka Židovima bila je jednostavna i izravna: "A u one dane pojavi se Ivan Krstitelj, propovijedajući u Judejskoj pustinji i govoreći: 'Pokajte se, jer približilo se kraljevstvo nebesko'" (Mt 3,1-2).

Ljudi su dolazili iz svih krajeva da čuju Ivana kako propovijeda. A on im je bez uvijanja govorio: "Ubrzo će se među vama pojaviti Mesija pa vam je bolje da se pripremite kako biste ga sreli! Možda ste uzbuđeni što dolazi, ali kažem vam, vaše srce nije pripremljeno, jer se još uvijek držite svojih grijeha.

Izvana izgledate čisti i sveti. Ali iznutra puni ste mrtvačkih kosti! Vi ste generacija zmija otrovnica, potpuno bez straha Božjeg (vidi Mt 3,7-12). Međutim, uopće ne mislite da ste grešnici. Upozoravam vas – prije nego što možete vjerovati u Spasitelja i slijediti ga, morate se pozabaviti svojim grijehom. Dakle, pokajte se i obratite od svoga grijeha te živite tako da pokazujete pravu promjenu!"