TRAŽITE SADA! by Carter Conlon

"Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! Jer svaki koji moli, prima; tko traži, nalazi, i tko kuca, otvara mu se" (Mt 7,7-8). Zanimljivo, gotovo na kraju svoga života na zemlji, Isus je rekao i ovo: "Do sada niste ništa u moje me molili. Molite i primit ćete da vaša radost bude potpuna" (Iv 16,24). Morate znati da je Isus to rekao svojim učenicima na Posljednjoj večeri, dakle, čuti da nisu ništa tražili do tog vremena vjerojatno im je bilo zbunjujuće. Na kraju krajeva, sama bit discipline je odnos između učitelja i studenta – traženje i primanje. Činjenica da su učenici ostavili svoje mreže i počeli slijediti Isusa bila je temelj tog odnosa. Oni su tražili, a on im je odgovarao i davao što im je trebalo.

Međutim, ono što im je Isus zapravo govorio bilo je da neminovno dolazi nezapamćeno vrijeme nevolje. Vi i ja znamo da je Isus trebao biti uhvaćen i kao rezultat toga, svi će se učenici razbježati. On im je zapravo rekao: "Uplašit ćete se i vaše srce nastojat će ispuniti osjećaj gubitka i žalosti. Ali ja ću biti s vama da vam dam unutarnju snagu koja je na raspolaganju jedino onima koji su voljni činiti moje djelo na zemlji." Tu misao vrlo jasno vidjet ćete predstavljenu učenicima u dijelovima od 13. pa sve do 18. poglavlja Evanđelja po Ivanu. "Dok hodate putem koji sam vam odredio kao mom Tijelu, imat ćete nadu, viziju i radost. Do te točke niste tražili ono što je stvarno vaše. Ali sad, ako ste voljni tražiti, primit ćete sve što će vam biti potrebno."

U Mateju 25,4-8 Isus daje ilustraciju vremena svoga povratka. Pet mudrih djevica uzelo je ulje u svojim lampama, a pet ludih nije imalo ulja. Kad je udarila kriza, lude su rekla mudrima: "Izgleda da vi vidite nešto što mi ne vidimo. Stojite ovdje govoreći: 'Dolazi Zaručnik!' ali mi ne vidimo ništa nego tamu i nesreću. Dajte nam nešto od svog ulja." Ali, tragično, tražile su prekasno.

Ljubljeni, vrlo je teško primiti sredstva koja je Krist voljan dati kad jednom udari nesreća. Sjetite se Noina vremena! Prije nego je došao potop, Bog je zatvorio vrata arke i zapečatio Nou i njegovu obitelj u njoj. Zamislite sliku kad je kiša počela padati i kad su ljudi izvana počeli udarati po vratima! Nisu mogli ući jer je arka bila zatvorena – vrijeme traženja je prošlo; vrijeme da se dobije potrebna snaga bilo je prošlost.

Sada tražite Isusa ono što vam je potrebno!


__________
Carter Conlon pridružio se pastoralnom osoblju crkve Times Square 1994. godine na poziv pastora osnivača Davida Wilkersona i postavljen je u službu starijeg pastora 2001. godine. Kao snažan, suosjećajan vođa, čest je govornik na konferencijama za pastore i vođe koje održava World Challenge širom svijeta.