SJEDNI I GLEDAJ by Gary Wilkerson

Ezekiel je bio velik prorok koji se silno kretao u Duhu. U Ezekielu 37 Bog mu je dao objavu koja, vjerujem, u sebi ima pravovremenu poruku duhovnog buđenja za suhu crkvu današnjice.

Kao i većina starozavjetnih proroka, Ezekiel je služio Izraelova kralja. Često je to značilo putovati s kraljevskom vojskom i svjedočiti užasima rata. Ezekiel je vidio mnogo krvoprolića koja nitko ne bi trebao vidjeti. Međutim, vidio je objavu koja je nadilazila sve što je ikada vidio. Ovo viđenje bilo je od Duha Svetog te je svjedočio: "… spusti se na me ruka Jahvina" (Ez 37,1).

U ovom životu bit ćemo svjedoci mnogih teških stvari. Prije nekoliko tjedana molio sam s majkom dvadesetdvogodišnjeg sina koji je iznenada umro; bio je to mladić kojega sam poznavao od njegove druge godine. Iz godine u godinu vidim brakove koji se raspadaju. Gledam kako ovisnost o drogi uništava mlade živote u njihovim najboljim godinama. Dok se svakodnevno vozim do ureda, mislim na 80 posto stanovništva našega grada koje ne poznaje Isusa.

Kad je Bog stvorio čovječanstvo, nije za nas naumio da ćemo iskusiti grešne stvari koje nas snalaze. Međutim, čak i kad smo svjedoci tragedije, počivamo u ruci Božjoj kao Ezekiel, a Biblija kaže da nas nikakva sila odande ne može iščupati. Ova istina mora biti čvrsto uglavljena u našem srcu. Ako se moramo boriti s mračnim silama koje dolaze protiv naših obitelji, naših mladih ljudi i naših zajednica, moramo znati da smo neprestano štićeni i promatrani.
Bog je rekao Ezekielu: "Sjedni i gledaj što ti želim pokazati. Namjeravam izvršiti divno djelo, no nećeš to moći shvatiti svojim ljudskim shvaćanjem. Potreban ti je moj Duh da ti otkrije što ću učiniti."

Hebrejska riječ za "sjesti" u Ezekielu 37 ista je riječ koja se nalazi u Luki 24,49 kad je Isus rekao svojim učenicima: "Ostanite (sjedite) u gradu dok se ne obučete u silu odozgo" (Lk 14,49). U obje rečenice to znači: "Odložite svoje planove i strategije. Zatim čekajte na mene da vas ispunim svojom silom."

Uvjeren sam da crkva danas očajnički treba čuti tu riječ. Kako često planiramo seminare, koncerte i konferencije – događaje koji neće učiniti nikakve razlike ako Krist u njih ne udahne život! Jedino kad nas ispuni Duh Sveti imat ćemo nešto stvarno dati.