GOSPODIN, PRAVDA NAŠA

"U one dane i u vrijeme ono podići ću Davidu izdanak pravedni; on će zemljom vladati po pravu i pravici" (Jer 33,15). Koji su to "dani" o kojem Bog ovdje govori? On govori o vremenu kad će se ova objava ispuniti, a "izdanak pravedni" nije nitko drugi nego Gospodin Isus Krist!

Ljubljeni, Bog je ispunio ovu objavu kroz smrt i uskrsnuće njegova Sina Isusa Krista. On je uspostavio svoju crkvu, ali njezino ime nije baptistička, pentekostna ili nekoga drugog imena, nego jednostavno: "Gospodin, Pravda naša" (Jer 33,16).

Međutim, tu se nalaze najdivnije vijesti od svih. Bog je rekao da "će mi (ova crkva) biti na radost, na hvalu i čast pred svim narodima svijeta: kad čuju za sve dobro kojim ću ih nadijeliti, divit će se i čuditi svoj onoj sreći i miru što ću im je dati" (Jer 33,9).

Doslovno značenje ovoga posljednjeg izraza je: "Drhtat će i biti preneraženi, puni strahopoštovanja za Boga." Bog je rekao: "Učinit ću nešto tako zapanjujuće, tako očito puno moga obilnog mira i istine, da će ljudi drhtati od straha!"

Međutim, što će uzrokovati taj strah i drhtanje? Je li oštra poruka o sudu? Propovijedanje zakona? Iskazivanje Božje srdžbe? Ne! Sav strah i drhtanje doći će kroz otkrivenje Božje dobrote i pokazivanje njegova nezasluženog blagoslova, osiguravajući svome narodu obilje mira i odmora.

Kad je Gospodin obećao da će biti pravda svoga naroda po vjeri, jesu li Izraelci iznenada počeli hodati bezbrižno, spuštajući svoj standard svetosti? Ne, uopće ne. Naprotiv, njegovo obećanje mira i odmora učinilo je da zadrhte od straha.

Sliku toga svetog drhtanja vidimo u Marku 4. Kad je životima učenika zaprijetila oluja, Isus je ukorio vjetar i more, govoreći: "Utišaj se! Umukni" (Mk 4,39). Kako su učenici reagirali na to? Pismo kaže: "Njih spopade velik strah, te su jedan drugomu govorili: 'Tko je, dakle, ovaj, da mu se i vjetar i more pokoravaju?'" (Mk 4,41).
Zašto je te ljude spopao velik strah? Jer je smirio oluju i donio mir i tišinu. Ukratko, drhtali su od dobrote koju je Krist pokazao svojim bezvjernim, nevrijednim sljedbenicima.