PRONALAŽENJE PRAVE CRKVE

Postoji jedan prigovor koji neprestano slušam od kršćana širom svijeta: "Nigdje ne mogu naći dobru crkvu! Potrebno mi je mjesto gdje će se mojoj obitelji služiti – gdje možemo čuti pravu riječ s neba i gdje moja djeca mogu odrastati znajući pravu pravednost. Ali jednostavno ne mogu naći takvu crkvu!"

Ako imate problem s pronalaženjem dobre crkve, imam za vas i dobru i lošu vijest. Prvo, loša vijest: Nikada nećete naći pravu crkvu – pravednu, od Boga blagoslovljenu crkvu – dok je ne počnete tražiti na pravom mjestu.

A evo i dobre vijesti: Bog nam jasno pokazuje u svojoj Riječi gdje možemo naći tu svetu, blagoslovljenu crkvu. Zapravo, nadam se da ću vam točno pokazati kamo možete ići kako biste je našli.

Prorok Jeremija našao je pravu crkvu "dok je … bio još zatvoren u tamničkom dvorištu" (Jer 33,1). Dok je ovaj pobožan prorok Jeremija sjedio u zatvoru, Jeruzalem, koji je za starozavjetnu crkvu predstavljao središte štovanja, ležao je poharan. Jednom je to bilo sveto mjesto – ispunjeno slavom Božjom – u kojem su služili sveti proroci i posvećeni svećenici.

Ali Jeruzalem je postao pun bolesti i smrti, ispunjen lažnim prorocima, duhovno mrtvima. Da ste u to vrijeme bili jedan od svetog ostatka, ne biste bili u stanju naći jednu jedinu pravednu kuću bogoštovlja niti pobožnog pastira. Sve jednom sveto i blagoslovljeno bilo je poharano.

Dok je Jeremija gledao taj strašan prizor, srce mu je bilo slomljeno. Tako se usredotočio na ruševine oko sebe da je iz vida izgubio obećanje Božjega saveza svome narod. Mogao je nastaviti očajavati, rasipajući svoje dane u mozganju i tonući dublje u beznađe. Mogao je misliti: "Nema koristi; Bog je sakrio svoje lice od nas. Nema više nijedne prave kuće bogoštovlja!"

Ali iznenada, Gospodin je progovorio ovom proroku, rekavši mu: "Spusti se na koljena, Jeremija! Stavi svoje srce u položaj molitve. Vjeruješ da više ništa nije ostalo od moje crkve, ali pokazat ću ti silne stvari koje sam isplanirao za moj narod" (vidi Jer 33,3).

Ako kršćani danas žele naći pravu crkvu, moraju započeti s molitvom! Nitko neće naći pravu Božju crkvu uskačući u autobus, vlak ili avion te jureći oko svijeta u potrazi za njom. Do njegove crkve jednostavno ne možemo dospjeti nikakvim modernim prijevozom. Jedina pouzdana karta je naša tajna klijet molitve!